Bu kapsamda, mükelleflerin beyan ve bildirim yükümlülüklerini hafifletmek adına yeni projeler hayata geçirildi. Vergi beyannamelerinin tamamının e-beyanname sistemiyle alınmaya başlanması büyük bir adım olarak görülüyor. Bu sayede elektronik ortamda alınan beyanname sayısı 1,5 milyarı aştı. Sadece e-beyanname sisteminin kağıt tasarrufu bile 750 milyon lira oldu.

Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen hazır beyan sistemi ile vergi beyannameleri hızlı, kolay, ekonomik ve güvenilir bir şekilde alınıyor ve hatalar en aza indiriliyor. Bu yeni sistem sayesinde, e-arşiv ve e-fatura uygulamalarından 1 milyon, e-defter uygulamasından ise 467 bin mükellef yararlandı.

E-irsaliye, e-serbest meslek makbuzu, e-müstahsil makbuzu gibi toplamda 10 e-belge uygulamasıyla 2023 yılı sonunda düzenlenecek belge sayısı beklentisi 30 milyarın üzerine çıkıyor. Aynı zamanda aylık ortalama 200 bin yoklama ve 50 bin denetim faaliyeti de gerçekleştiriliyor.

Türkiye'de 6 ayda verilen yatırım teşvik belgelerinde imalat sektörü başı çekti! Türkiye'de 6 ayda verilen yatırım teşvik belgelerinde imalat sektörü başı çekti!

Elektronik yoklama (e-yoklama) sistemiyle eş zamanlı olarak yürütülen yoklama faaliyetlerine ilişkin süreçlerin hızla tamamlanması ve sonuçların süratle analiz edilmesi amaçlanıyor. Mobil teknolojiden yararlanan bu sistemle birlikte yoklama ve denetim işlemleri mobil cihazlar üzerinden yürütülüyor. Sistemin mükelleferin ihtiyaç duyduğu bilgilere her noktadan anlık ulaşabilme özelliği bulunuyor.

Yine 8 milyondan fazla kişiye hizmet sunmayı hedefleyen e-tebligat sistemiyle bugüne kadar 121 milyondan fazla belge elektronik olarak bildirildi ve 2,7 milyar lira tasarruf sağlandı. Bu uygulama, diğer kamu kurumlarına da hizmet vererek 4.5 milyon kadar belgenin dijital olarak sunulmasını sağladı.

E-tebligat sistemi, vergi belgelerinin mükelleflere elektronik yoluyla iletilmesi hizmeti olup sistemi kurumlar ve gelir vergisi mükelleflerinin kullanması gerekmektedir. Kendisine dijital tebligat yapılmasını talep eden mükellefler de bu sistemden yararlanabiliyor. E-Tebligatın gönderildiği talepte belirtilen numaraya bir SMS, e-posta adresine de bir bilgilendirme gönderiliyor. E-tebligat sistemine gönderilen belgeler, mükellefin elektronik ortamdaki adresine verdikten sonraki beşinci gün sonunda tebliğ edilmiş sayılıyor. AA 

Editör: Cemile Kaytan