Dr. Mamçu, kene tutunmuşsa hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (kağıt mendil, bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarılması gerektiğini belirtti. Çıkarılamıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kene çıkarıldıktan sonra alkol ile bölge silinmelidir.
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA) ÖNEMLİ BİR RİSK
Kenelerin vücutlarında çeşitli bakteri ve virüsler barındırarak Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Lyme hastalığı, Q ateşi gibi hastalıkları insanlara bulaştırabileceğini belirten Dr. Mamçu, özellikle KKKA'nın ülkemiz için önemli bir risk oluşturduğunu hatırlattı.
Kenelerden Korunmak İçin Alınacak Önlemler
KENELERDEN KORUNMAK İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER ŞU ŞEKİLDEDİR:
Giyim: Kenelerin vücuda girmesini engellemek amacıyla vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalıdır. Kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.
Oturma Alanları: Oturulacak yerlere açık renkli örtü serilmelidir.
Hayvanlar: Hayvanların üzerindeki keneye, hayvanların kan ve idrarına çıplak elle dokunulmamalıdır.
Kontrol: Riskli alanlardan döndükten sonra vücudun ve elbiselerin her yeri dikkatlice kontrol edilmelidir. Özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar kontrol edilmelidir.
KİMLER RİSK ALTINDA?
Veterinerler, mezbaha işçileri, dış ortamlarda çalışanlar ve hayvancılıkla uğraşanların risk altında olduğunu belirten Dr. Mamçu, "Hayvan kesimi yapan işçiler hastalığa yakalanabilirler. Hayvancılıkla uğraşanlar eldiven ve uzun önlükler kullanmalı, infekte doku ve kan ile temas etmemeliler. Ayrıca deri koruyucu kimyasallar da kullanılabilir." dedi.
KKKA VİRÜSÜNÜN BULAŞMASI DURUMUNDA NE OLUR?
KKKA virüsünün bulaşması durumunda 3-7 günlük bir kuluçka süresini takiben aniden ateşin 39-41 derecelere yükseldiğini belirten Dr. Mamçu, "Kas ağrıları, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve gözlerde kızarıklık gibi belirtiler başlar. Bu dönemde kişinin hastaneye başvurması ve derhal tedaviye başlanması son derece kritiktir. Bu dönemin sonunda pıhtılaşma mekanizmaları ve karaciğer fonksiyonlarının bozulması ile hastada kanamalar başlar. Döküntü, cilt altı kanama, burun kanaması, iç organlara ve vücut boşluklarına kanama sonucunda şok ve çoklu organ yetmezliği gelişebilir. Hastanede uygun tedavi alan vakalarda bu tarz ciddi komplikasyonlar oluşmadan iyileşme dönemi başlar." diye açıkladı.
HYALOMMA CİNSİ KENELER
Dr. Mamçu, KKKA virüsünü taşıyan Hyalomma cinsi kenelerin tehlikeli olduğunu vurguladı. Bu keneler, ülkemizde önemli bir sağlık riski oluşturmaktadır.diyerek sözlerini tamamladı.