21 Mayıs 2024 tarihinde yayımlanan tebliğ ile tescil faizi ve aylık gecikme faizi oranları yeniden belirlendi. Aylık gecikme faizi oranı yüzde 3.5’ten yüzde 4.5’e, tescil faizi oranı ise yüzde 36’dan yüzde 48’e yükseltildi. Bu değişiklikler, vergi mükelleflerinin ödeme yükümlülüklerini doğrudan etkileyen önemli bir düzenlemeyi temsil ediyor.

İHTİYATİ HACİZ UYGULAMASINA İLİŞKİN AYRINTILAR

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni tebliğ ile Tahsilat Genel Tebliği Seri A Sıra No:1’in II. İhtiyati Haciz Başlıklı bölümüne eklenen bir fıkrada, vergi inceleme raporlarının vergi dairesine intikal etmesinin ardından ihtiyati haciz yapılamayacağı belirtilmiştir. Ancak, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 13. maddesinde yer alan gerekçelerden herhangi birinin varlığı durumunda, ihtiyati haciz uygulaması yapılabileceği vurgulanmıştır.

Borsa günü yükselişle tamamladı! Borsa günü yükselişle tamamladı!

HANGİ DURUMLARDA İHTİYATİ HACİZ UYGULANABİLİR?

Vergi inceleme raporu vergi dairesine gönderilmiş olsa bile, borçlunun kaçma ihtimali, hileli yollara sapma, teminat göstermeme veya mal bildiriminde bulunmama gibi durumlarda ihtiyati haciz uygulanabilir.

Kaynak: Mustafa Dadak