Ekonomist Muhammet Bayram, yeni maaşa ilişkin değerlendirmesinde, “Son artış çok yüksek” diyerek sosyal paylaşıma ilişkin beklentilerini dile getirdi. Peki Temmuz 2024’te asgari emekli maaşı ne olacak? Cuma bu açıdan önemli bir gün. AKP, en düşük emekli maaşına ilişkin raporu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak.

Emekli Maasi 10.000 T L Olan Hemen Basvursun Bu Aya Ozel Ek 12.000 T L Daha Verilecek 640X331

Bilindiği üzere Haziran ayı enflasyonu TÜİK tarafından beklentilerin altında %1,64 olarak açıklandı. Bu da altı aylık enflasyon açığının %24,73 olmasını sağlıyor. Temmuz 2024 için SSK, Bağ-Kur oranı, memur emekliliği ve memur maaş artışları belirlendi. En düşük memur emekli aylığı 14.740 TL’den 17.586 TL’ye, en düşük memur aylığı 32.860 TL’den 39.205 TL’ye, en düşük bekar memur aylığı da 30.372 TL’den 36.236 TL’ye çıktı.

AÇIK İFTİRA! AÇIK İFTİRA!

Ancak düzenleme eksikliği nedeniyle SSK ve Bağ-Kur’un asgari emekli maaşı 10 bin TL’de kalıyor. Bu, milyonlarca insanın en düşük emekli maaşına %0 oranında zam almasına olanak tanıyor. Bu haberin ardından 1,8 milyon kişiyi yakından ilgilendiren en düşük emekli maaşının artırılmasına karar verildi. Peki asgari emeklilik ne kadar olacak? Emeklilere yönelik sosyal paylaşım olacak mı? Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili açıklamalar yaptı.

Emekli Maasi 10 000 Tl Olan Hemen Basvursun Bu Aya Ozel Ek 12 000 Tl Daha Verilecek

MUHAMMET BAYRAM’IN DEĞERLENDİRMESİ;

Muhammet Bayram, Mehmet Şimşek’in memur ve kamu çalışanlarının emekli maaşlarındaki artış oranına yüzde 19,31 oranında imza attığını belirterek, sürekli artış ve destek hizmetleri beklentisinin bulunduğunu söyledi. Bayram, emekli memurlar arasında eşitliğin bulunmadığını ve memur maaşlarındaki kademeli artışın piyasada maaş dengesizliğine neden olduğunu düşünüyor.

Bayram, “Haziran ayında memur ve emeklilerde artış yüzde 19,31, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde ise yüzde 24,73 oldu. Ancak emekli memurlara yönelik herhangi bir denge sağlanmadı. Herkes hak ettiği maaşı alıyor. Seyyanen’in zammı ile memurların en düşük maaşı şimdilerde 40 bin TL civarında” şeklinde konuştu.

REFAH PAYI BEKLENTİSİ

Muhammet Bayram, emekliler ile en düşük emekli maaşı alanların dengelenmesi gerektiğini vurgulayarak, o dönemin sıkı para politikası kapsamında herhangi bir emeklilik düzenlemesinin bulunmadığını söyledi. Bayram, “Daha önceki dönemlerde olduğu şekilde bu dönemde de sosyal yardım oranının artmasını bekliyorum. Her iki durumda da bu son yüksek oranlı artış olacak. Enflasyon düşmeye başladı. Şimdilerde 6 aylık enflasyon yüzde 24,73, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 38-42. Yılın ikinci yarısında emekli ve memur artışının yüzde 15 civarında olacağını tahmin ediyorum” dedi.

TBMM’nin temmuzun üçüncü haftasına kadar açık olacağını belirten Bayram, “Sosyal paylaşımlara ve daha fazla artışlara yönelik mevzuat hazırlanması gerekiyor. Kongre çalışmaya devam edecek. Torba yasayla ilgili birçok makale tartışılıyor. Ekstraların yeterli olmadığı zamanlar vardır. Yasal düzenlemeler oluşturularak ek ödemeler yapılmaktadır. Bunun tekrar olabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

AK PARTİ’NİN EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞ ORANI RAPORU

AK Parti, temel emekli maaşına yansıyan artışın milyonlarca kişinin maaşında yüzde 0 oranında artışa yol açtığını öne sürerek, 10 bin TL’lik asgari emeklilik düzenlemesine ilişkin ilgili bakanlıklardan mali rapor talep etti. Asgari emekli maaşının en az 12.000 TL olması yönünde çalışmalar başlatıldığı biliniyor. Hazırlanan raporun ise bu hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulması bekleniyor.

ÖNEMLİ GÜN: CUMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, 9-11 Temmuz tarihleri ​​arasında ABD’nin başkenti Washington DC’de düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi’ne katılacak. Bu bağlamda asgari emekli maaşlarına ilişkin düzenlemelerin Cuma günü netleştirilmesi gerekiyor.

Kaynak: FATMA SEDA CAN