İlaç geçmişimi silebilir miyim?

Resmi olarak bu mümkün değildir. Fakat, bazı istisnai durumlar için bu elbette mümkündür. Bu gibi istisnai durumlarda ilaçların geçmişi ve ilaç raporları nasıl silinebilir?

TC numaranıza yazılan ilacın size ait olmaması, doktorun yanlışlıkla reçete etmesi,

Tanıyla ilgisi olmadığı halde yanlış ilaç reçete edilirse.

Yukarıdaki veya benzeri bir durum meydana gelirse silebiliriz. Bunun için öncelikle doktora giderek ilacın yanlış yazıldığını veya size ait olmadığını belirten bir belge veya yazı almalı, ardından bağlı olduğunuz sosyal güvenlik kurumuna başvurmalısınız. Doktorun bunu kabul etmemesi ve sosyal güvenlik kurumunun talebinize rağmen işlem yapmaması durumunda mahkemeye başvurmanız gerekiyor.

İlaç size ait değilse ya da yanlış yazılmışsa mahkeme lehinize karar verecektir ve ilacın sisteminizden kaldırılması için Sosyal Güvenlik Kurumu’na bir yazı gönderecektir. İlaç size aitse ve kendiniz aldıysanız, ilaç geçmişinizi veya hastaneye yatış geçmişinizi sisteminizden asla silemezsiniz.

 SGK ilaç geçmişimi e-devletten kaldırabilir miyim?

Hatalı girilen ilaç kayıtlarının ve ilaç kayıtlarının silinmesi konusunda son karar sosyal sigorta kurumunun sorumlu birimine aittir. E-devlette söz konusu işlem sigortalının kendisi tarafından yapılamadığından bu şekilde bir uygulama maalesef bulunmuyor.

E-Nabız uygulaması sağlık sektöründe son dönemde geliştirilen en önemli uygulamalardan biridir. Bu uygulama aracılığıyla tüm ilaçlarınızı, raporlarınızı ve testlerinizi yani tüm tıbbi geçmişinizi görüntüleyebilir ve sorgulama yapabilirsiniz. Ayrıca ilaç geçmişinizi de sorabiliriz. Ancak maalesef ilaç geçmişinizi buradan silemiyorsunuz.

SGK ilaç raporumun kaldırılmasını talep etmek için nereye başvurmalıyım?

İlaç raporları silinebilir. Hekimler aynı gün oluşturulan raporları sistemden silebilir. Fakat, raporun sisteme giriş tarihinden sonra düzeltme veya silme başvurularının bağlı olduğunuz sağlık ve sosyal merkeze yapılması gerekmektedir. İlaç raporunuzu güncelleme, sorgulama ve silme hakkında daha fazla bilgi için lütfen İlaç Raporunu Güncelle sayfasına bakın.

SGK teşhisini nasıl kaldırabilirim?

Yanlış bir teşhis ilerleyen yaşlarda, özellikle de iş hayatında sorunlara yol açabilir. Ne yazık ki, bu teşhisleri kaldırmak çok kolay değil. Sigortalıların bunları e-devlet veya e-nabız sistemi üzerinden kaldırma seçeneği bulunmuyor. Yanlış girilen teşhislerin SGK’nın Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi’nden kaldırılmasını talep etmelisiniz. Fakat, bu istek silinmeye neden olamaz. Girişin hatalı olduğunu kanıtlayacak bilgi veya belge bulunmadığı sürece SGK girişi kaldırmayacaktır. Böyle bir durumda mahkemeye başvurmak gerekli olabilir.

Doktor tanıyı kaldırabilir mi?

Evet, aynı gün içinde işlem yapmanız mümkündür. Yanlış tanı girilmesi durumunda doktorlar aynı gün Medula sistemi içerisinde düzeltme işlemini gerçekleştirebiliyor. Sistem kapsamında yapılamayan değişiklikler, hekimin veya hastanenin talebi üzerine SGK tarafından değiştirilebilir veya iptal edilebilir.

Psikotropik ilaç kullanımına ilişkin raporların kaldırılması

Yukarıda e-Devlet hastane geçmişinin hangi durumlarda silinebileceğini aktardık. Aynı durum psikiyatristlerin reçetelediği ilaçlar için de geçerlidir. Yanlış teşhis veya ilaç verilmesi halinde SGK, doktor ve hastanın isteklerini dikkate alarak bunu kaldırabilir. Aksi taktirde nabız ilacını silemez veya tanıyı silemezsiniz.

Hangi Hastalıklarda Malulen Emekli Olunur? Hangi Hastalıklarda Malulen Emekli Olunur?

Teşhisi ortadan kaldırmak için komite raporunu nasıl alabilirim?

Sosyal Güvenlik Kurumu teşhisin kaldırılmasına ilişkin heyet raporu isteyebilir. Heyet raporunun devlet veya üniversite hastanesinden alınması, en az üç hekim tarafından imzalanması gerekmektedir.

Kaynak: GAMZE KOÇAK