Günümüzde bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi dijital cihazların kullanımının yaygınlaşması, çocuklar üzerinde birçok sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden oluyor. Çocuklar da yetişkinler gibi sürekli ekrana bakıyor ve bu da çeşitli göz rahatsızlıklarına yol açıyor. Göz yorgunluğu, dikkat dağınıklığı, bulanık görme, miyopi ve astigmatizma gibi sorunlar çocuklar arasında yaygın olarak görülüyor. Bu rahatsızlıklar, çocukların görmelerini ve gelişimlerini olumsuz etkiliyor.

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Emine Şeker Ün, dijital ekranlara uzun süre maruz kalmanın çocuklarda miyopi ve astigmatizma gibi kırma kusurlarının artmasına neden olduğunu belirtiyor. Ayrıca, göz yorgunluğu, az göz kırpma, gözü ovalama, gözde batma, yanma, kızarıklık, kuruluk hissi, odaklanma zorluğu, ışığa karşı duyarlılık ve baş ağrısı gibi şikayetlerin de ortaya çıkabildiğini ekliyor.

Tuzu eğer böyle tüketiyorsanız eyvah! 1 Çay kaşığından fazla tüketiyorsanız sizi de 3 hastalık bekliyor Tuzu eğer böyle tüketiyorsanız eyvah! 1 Çay kaşığından fazla tüketiyorsanız sizi de 3 hastalık bekliyor

Çocukların uzun süreli dijital ekran kullanımının alerjik göz hastalıklarına davetiye çıkardığına dikkat çeken Dr. Emine Şeker Ün, çocukların gözyaşı kalitesinde azalma ve göz kırpma sayısında azalma gibi durumlar nedeniyle bu hastalıkların ortaya çıktığını belirtiyor. Aynı zamanda, çocukların çok fazla dijital ürünlere maruz kalmaları durumunda miyop, astigmatizma gibi göz bozukluklarının da sıkça görüldüğünü söylüyor.

Dr. Ün, ailelere çocuklarını daha çok fiziksel aktivitelere yönlendirmeleri çağrısında bulunuyor. Okul öncesi dönemdeki çocukların mümkün olduğunca kısa sürelerle dijital ekranlara maruz kalmalarını sağlamak gerektiğini söylüyor. Bu sürede çocuklara sık sık ara verilerek göz sağlığının korunması amaçlanıyor. Ayrıca, çocuklarla daha fazla oyun oynamak, resim yapmak, fiziksel aktivitelerde bulunmak ve spor yapmalarını teşvik etmek de önemli. Bu şekilde çocukların kaliteli zaman geçirmesi ve bağımlılık gibi sorunlardan korunması hedefleniyor.  F/Ö

Editör: Fadime Özkaran