Elazığ’ın Arıcak ilçesi, ilkbahar döneminde “Ağlayan Gelin” veya “Hüzün Çiçeği” diye adlandırılan ters laleler ile büyüleyici görüntü sunmakta. Buna karşın, bu tür bitkinin nesli yok olma riski taşımakta ve onun korunması için önemli önlemler alınmakta. Ters lalelerin koparılması durumunda 244 bin 315 liraya varan cezalar kesiliyor.
DOĞADAKİ EŞSİZ GÜZELLİKLERİNDEN BİRİSİ
Ters laleler, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki yüksek yerlerde yetişiyor ve karların erimesiyle baharda açmaya başlıyor. Bu nadide çiçekler, yalnızca doğal alanlar değil, aynı zamanda Arıcak ilçesinin yüksek köylerinde de yetişmektedir. Ters laleler, halk tarafından “Ağlayan Gelin” veya “Hüzün Çiçeği” şeklinde tanınıyor. Bu isimler, sevdiğine ulaşamayan bir gelini temsil etmesi sebebiyle verilmiştir.
Ters laleler, baharın en göz alıcı çiçeklerinden birisi olarak yalnızca 20 gün boyunca varlık gösteriyor. Bu çiçeklerin muhteşem görüntüleri ise yaklaşık olarak iki hafta sürüyor. Fakat, tehlike altında bulunan bu bitki, doğal yaşamda büyütülüp korunulmasına çalışılmaktadır. Arıcak ilçesinde Saman Mahallesi’nde bulunan bahçelerde ters lalelerin sunduğu görsel şölen hakkında bilgi veren Salih Bayar, bu nadir bitkinin korunmasına yönelik ciddi gayret sarf edildiğini dile getirdi.
TERS LALE KORUMASI DEVAM EDİYOR
Ters lalelerin soyunun korunması adına yerel halk yoğun çaba göstermekte. Salih Bayar, çiçeğin korunması amacıyla tohumlarını doğaya yaydıklarını söyleyerek “Ters lalelerin ömrü yalnızca 20 gündür. Bu yıl bayram dolayısıyla fazla ziyaretçi yok ancak yine de bu nadir çiçeği korumaya büyük önem vermekteyiz. Ters laleler için zarar verilmesi veya koparılması yüksek ceza gereksinimleri doğuruyor. Bizler de bu çiçeğin soyunun sürmesi adına tohumlarını her yere yaymaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
KOPARMANIN CEZASI TAM 244. 315 LİRA’DIR!
Ters lalelerin korunabilmesi adına yasal önlemler alınmış durumda. Türkiye’nin pek çok ilinde yetişen bu nadide bitkinin yok olma tehlikesi, ters lalelere zarar verilmesi durumu ya da koparılmasının ağır cezalara neden olmasını sağlıyor. Bu özel çiçeklerin koparılması durumunda 244 bin 315 liraya kadar yüksek ceza uygulanabilir. Bu yaptırımlar, ters lalelerin korunması için alınan önlemlerin bir parçası şeklinde büyük önem taşımaktadır.
TÜRKİYE’NİN FARKLI BÖLGELERİNDE YETİŞMEKTEDİR
Ters laleler sadece Elazığ’da değil, ayrıca Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Adıyaman, Hakkari, Van, Şanlıurfa, Şırnak ve Muş gibi yerlerde de bulunuyor. Fakat, bu nadir bitkinin yok olmaması için korunması gerektiği, bölgedeki yaşayan halk tarafından sıkça belirtiliyor. Yerel yöneticiler ve çevre savunucuları, ters laleleri korumak adına daha fazla farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
DOĞANIN EFSANESİ!
Ters laleler, halk arasında “Ağlayan Gelin” olarak da bilinir ve Elazığ’ın yüksek alanlarında doğal efsane olarak varlık gösterir. Her yıl karların erimesi ile birlikte bu çiçekler, ilkbahar geldiğinde doğanın en güzel manzaralarından birini yaratır. Fakat bu efsanevi bitkinin korunabilmesi hem yerel halk hem de devlet için büyük bir sorumluluk taşımaktadır.