Önemli olan ise her zaman yanlıştan dönülmesidir. Asansörler hakkında doğru olarak bildiğimiz yanlışları öğrenmek ister misiniz? O halde aşağıda sunulan bilgileri hemen inceleyelim.
× Yanlış Bilgi : Asansörler sadece tek bir halat ile taşınır, bu halat koparsa da kabin düşer.
√ Doğru Bilgi : Asansörler taşıyıcı halat çağı minimum 8 mm olan en az 2 halat ile taşınmaktadır. Tek bir halat asansör kabinini bile taşıyacak donanımda değildir. Ayrıca halat kopsa bile kabin üzerindeki aşırı hız tertibatı ile donatılan fren sistemi kabinin düşmesini engeller.
× Yanlış Bilgi : Asansör eğer kat arasında kalırsa asansör içindekiler hava alamaz, havasız kalır.
√ Doğru Bilgi : Asansör kuyusu, binanın en iyi hava devir daimi, sirkülasyonu olan bölümlerin başında gelmektedir. Kabin içerisinde yeterli havalandırma boşlukları olduğu için havasız kalma gibi bir durum söz konusu değildir. Havasız kalırım düşüncesi ile panik yapmamak ve panik yaparak dışarıya çıkmak için çaba ve güç sarf etmemek gerekir.
× Yanlış Bilgi : Kendi mantığı ile hareket eden yani verilen çağrıya göre hareket etmeyen asansörlerde, istenmeyen katlarda inilmek zorunda kalınabilir.
√ Doğru Bilgi : Asansörler kabin ile ayrıca koridor çağrı butonları ile hareket almaktadır. Yukarı-aşağı giden bir asansöre binip de aşağı katlardan birinin butonuna basılırsa eğer, asansör gidilecek kata değil daha önceden verilen çağrıyı yanıtlar ve o kata gider. Asansör panel ekranını incelerseniz zaten yukarı-aşağı ok tuşları da gidilecek yönü ifade etmektedir.
× Yanlış Bilgi : Asansör çağırma butonuna birden fazla basıldığında asansör istenen kata daha hızlı gelir.
√ Doğru Bilgi : Böyle bir bilginin doğruluğu söz konusu bile değildir. Butonlara bir kez basmak yeterlidir. Butona basıldığında buton ışığı yanıyorsa eğer çağrınız algılanmış demektir. Asansörün gelmesini beklemeli, aciliyetiniz olsa bile butona birden fazla basmamalısınız, bassanız bile asansör daha hızlı gelmeyecektir.
× Yanlış Bilgi : Asansör aşağı yöne gidildiğinde zorlanmaz. Zorlanmadığı için de fazla yükle binilebilir, bunun bir zararı yoktur.
√ Doğru Bilgi : Asansörler karşı ağırlık tertibatı ile çalışmaktadır. Yani bir dengeleme ile çalışır diyebiliriz. Bu yüzden kabine yüklenen her fazla yük, aşağı yönde dengeleme tertibatını geçersiz kılar. Bu durum ise asansörün arıza yapmasına neden olur. Asansörlerin belirli bir ağırlık kaldırma kapasiteleri vardır ve bu bilgi her asansörde mevcuttur. Asansöre belirtilen ağırlığın üstünde yüklenme yapmamak gerekir. CEMİLE KAYTAN