Konya’daki araç teknik muayene merkezlerinde yapılan ödemelerde kredi kartlarından kesilen komisyon farkı ile birlikte milyonlarca araç sahibini çok yakından ilgilendiren karar çıktığı öğrenildi. Tüketici Hakem Heyeti, vatandaşın aracına vize alması sırasında kesilen 128,18 TL’lik farkın iade edilmesine karar verdi.

Konya’nın Seydişehir ilçesinde oto yedek parça satıcısı olan Hüseyin Özdemir, 28 Aralık 2023’te vize işlemleri için aracını ilçenin teknik muayene istasyonuna getirdi. 1.130,44 TL vize başvuru ücretini ödeyen Özdemir, 128,18 TL ek fark ödedi. Kredi kartıyla durumu avukatı Emre Akman’la paylaşan şahıs, farkın Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a aykırı olduğunu öğrendiğinde Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulundu.

Tüketici Hakem Heyeti tarafından Hüseyin Özdemir’in başvurusunu 7 Şubat’ta değerlendirmeye alındı ve aradaki farkın iadesini talebi görüşüldü. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, firmanın kullandığı kredi kartından kestiği farkı “hizmet başarısızlığı” olarak nitelendirerek, iadenin kabulüne karar verdi.

Engelli ve eski hükümlü vatandaşlara hibe desteği başvuruları başladı! Engelli ve eski hükümlü vatandaşlara hibe desteği başvuruları başladı!

Amacının 128,18 TL’yi kurtarmak değil, adalet aramak olduğunu söyleyen Özdemir, “Bu konuyla ilgili farkındalık yaratmak için şikayette bulundum. Sonuç olarak şikayetim çözüldü ve kazandım. Tüm Türklere örnek olup milyonlarca insanın bu farklılığını ortadan kaldırıyorum. Burada amaç 128 TL değil. İnsanların haklarını aramasını istiyorum” dedi.

KARAR EMSAL NİTELİĞİNDE OLACAK

Hüseyin Özdemir’in avukatı Emre Akman, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un “ayıplı hizmet” maddesi kapsamında taraflara 128,18 TL iade kararı aldıklarını belirterek, bu kararın daha önceden belirlenmiş bir karar olduğunu aktardı. Akman, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Baktığınızda onbinlerce kişi araç muayene istasyonuna araçlarının muayenesini yaptırmak için geliyorlar ve insanlar kredi kartıyla da ödeme yapmak istiyorlar. Kredi kartlarından çekilen 128,18 TL tek tek kişiden alınırsa günlük milyonlarca TL değerinde oluyor. Bu karar daha önce tüketici hukukunda kusurlu hizmet olarak tanımlanmıştı. Müşterimiz 128,18 TL aldığında ne zengin ne de fakir olacaktır. Buradaki tek amacımız kamuoyunu bilgilendirmek. Teknik denetim istasyonunda alıkonulan fonları geri almak isteyenler, kararımızı emsal göstererek yapabilirler. Firmanın kredi kartından aldığı ücret tamamen hukuka aykırıdır ve vatandaşlarımızın bu konuda bilgilendirilmesini istiyoruz”  

Kaynak: GAMZE KOÇAK