Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde sürdürülen araştırmalar sırasında, nesli tükenme tehlikesi altında olan “Aphanius Anatoliae” yani Anadolu dişli sazancık balığına rastlandı. Bu tür, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen “Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Tür ve Habitatların Araştırılması, Korunması ve İzlenmesi” projesi kapsamında tespit edildi.

OGÜN BAYSAN: HİÇBİR OLUMSUZ TARAFI YOK! OGÜN BAYSAN: HİÇBİR OLUMSUZ TARAFI YOK!

Proje Kapsamında Yapılan Çalışmalar

Projenin koordinatörü, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş ve ekibi, bu nadir balık türünü kayıt altına aldı. Karataş, proje kapsamında bölgede bitki ve hayvan çeşitliliğini araştırdıklarını belirtti.

A A 20240726 35234482 35234481 N E S L I T E H L I K E A L T I N D A K I A N A D O L U D I S L I S A Z A N C I K B A L I G I T U Z G O L U H A V Z A S I N D A S U L A K A L A N D A G O R U L D U

Anadolu Dişli Sazancık Balığının Önemi

Karataş, bu endemik türün sadece Konya kapalı havzasında yaşadığını vurguladı. "Bu balığımızın yaklaşık 50 yıldır soyunun tükendiği düşünülüyordu. Ancak balığı Tuz Gölü’nde Eskil ilçesi yakınlarındaki bir sulak alanda keşfettik. Bu durum bizleri çok memnun etti" dedi.

Tuz Gölü’nün Çöl Olarak Görülen Bölgeleri Birer Doğa Harikası

Karataş, Tuz Gölü çevresinin çöl olarak tanımlanmasına rağmen burada su kaplumbağaları ve endemik bitki türlerinin yaşadığını söyledi. "Tuz Gölü'nde tuzu seven birçok endemik bitki var. Bu bitkiler, Türkiye ve dünyada başka bir yerde görünmüyor. Yani çöl olarak görülen yerler birer doğa harikası" şeklinde konuştu.

Su Kaynakları Tehlike Altında

Karataş, Tuz Gölü’nün binlerce kuş türü için önemli bir konaklama ve üreme alanı olduğunu, aynı zamanda endemik bitki ve balık türlerini barındırdığını belirtti. "Anadolu dişli sazancık balığının tükenmediğini görmek bizleri sevindirdi. Ancak bulunduğu su kaynakları çok küçük alanlar ve her an tehdit altında" dedi. Karataş, su kaynaklarının bazı yerlerde sadece birkaç metrelik, bazı yerlerde ise çok daha küçük olduğunu belirtti.

Tehdit Altındaki Ekosistem

Bu küçük su kaynakları, herhangi bir artezyen çalışmasıyla kuruyabilir ve balıklar yok olabilir. Karataş, "Balığın fotoğrafını ve videosunu çekip uzman arkadaşlara gönderdim. Onlardan da teyit aldım. Yani Tuz Gölü'nde çok güzel gelişmeler var ancak her an tehlike altındalar. Su kaynakları sürekli azalıyor" diyerek durumu özetledi.

Kaynak: AA