Acısıyla, tatlısıyla, artısıyla, eksisiyle bir bayramı daha geride bıraktık.

Bayram öncesi ve bayram sonrası göze hoş gelenler ve göze hoş gelmeyenler oldu. İsterseniz göze hoş gelmeyenlerden başlayalım.

Her zaman olduğu gibi bayram öncesi ambar yolunda üç gün açılan bayram pazarı, daha önce olduğu gibi şehrimizin en büyük sorunun trafik olduğunu bir kez daha gösterdi. Bazı kesimler kabul etmese de Afyonkarahisar’a bu görüntüler hiç yakışmıyor. Mutlaka bu konuda radikal kararlar alınmalıdır. Azınlığı mutlu etmek yerine çoğunluğu göz ardı etmek yanlışların en büyüğü. Hatta bazı oda başkanlarının ambaryolunun bayram öncesi 4-5 gün trafiğe kapatılması önerisini anlamak mümkün değil. Evet, esnafımız, pazarcımız bayram öncesi rızkının peşinde ama pazar kurulacak alanlar,ambaryolu gibi şehrin ana arterleri olmamalı.

Yadırgadığım diğer bir konu Afyonkarahisar Valiliği tarafından düzenlenen resmi bayramlaşma programına Sayın Valinin katılımından yaklaşık on dakika sonra gelen bazı dernek başkanlarının olması göze hiç hoş gelmedi. Resmi programlarda buna dikkat edilmesi önemli bir konu. Oysa dinimizde bayramlar kırgınlıkların, küskünlüklerin sona ermesine vesiledir.

Gelelim Hava şehitliği ve Polis şehitliği ziyaretlerine. Size bu ziyaretler sırasında çekilen fotoğraf karesinde kimler var anlatayım. Fotoğraf karesinde Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı başta olmak üzere ilimiz milletvekilleri, Belediye başkanı, Garnizon komutanı, Siyasi Partilerin temsilcileri, Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hayrettin Güzbey ve Şehit Gaziler Denek Başkanı İsmail Kumartaşlı vardı.

Şimdi buradan sormak istiyorum. Protokol listesinde yer alan STK ve dernek başkanları veya temsilcileri şehitlik ziyaretlerine neden katılmazlar. Biliyorum ki Valilik bayram programı tüm protokole aynı gönderiliyor. Umarım bu konuda ziyaretlere katılmayanlardan bir açıklama gelir.

Yazımıza şehitlik ziyareti ile devam edelim. Hava şehitliği ziyaretinden sonra ilimiz protokolü yürüyerek Polis şehitliğine gitti ve giderken Cumhuriyet tarihimizde ilimiz için ayrı bir önemi olan Ali Çetinkaya’nın kabrinin önünden geçtiler.

İsterdim ki protokol Ali Çetinkaya’nın kabrini de ziyaret etsin bir Fatiha okunsun. Resmi programda olmaya bilir ama bundan sonraki ziyaret programlarına Ali Çetinkaya’nın kabrinin ziyaretide alınmalı. Ali Çetinkaya’nın kabrini Belediye Başkanı Burcu Köksal ve bir iki siyasi parti il başkanı ziyaret ettiler bunuda belirtmekte fayda var.

Yeter artık hiç mi güzel bir şey olmadı dediğinizi duyar gibiyim. Şimdi onlara değinelim.

Şehrimizde bulunan Kocatepe Asri mezarlığını ve Bayraktepe mezarlığının Belediye tarafından yapılan temizliği takdire şayan idi. Ne mutlu ki bugüne kadar görev yapan belediye başkanları buna özel önem gösteriyor. Keşke bizlerde yılda birkaç defa gittiğimiz kabir ziyaretlerinde kendi kabirlerimizi de temizlesek, otunu çöpünü atsak bir tas su döksek.

Su demişken kabristanda bulunan çeşmelerden suyun akması kabristanı ziyaret edenleri mutlu etti. Belediye Başkanı Sayın Köksal’a özellikle teşekkür etmek istiyorum. Su döksen ne, su dökmesen ne diyenler olabilir.Mezarlıklara çiçek ya da yeşillik ekmek, ölen kimseye rahmet için ona dua etmek ve sure okumak faziletli davranışlardan birisidir. Tüm işlemler bittikten sonra kabre su dökmek Peygamberimiz (SAV)'in sünnet davranışlarındandır.

Ali Çetinkaya’nın kabrinin restore edilerek yenilenmesi takdire şayan bir davranış. Başkan Köksal başta olmak üzere emeği geçenleri kutluyorum.

.

Bir başka güzellik ise bayram ziyaretleri oldu. Özellikle siyasi partiler arasında parti ayırımı yapmadan, tüm partiler arasında, AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi arasında karşılıklı yapılması özlenen bir tablo idi. İnşallah bundan sonrada aynı şekilde devam eder.

A Milli Futbol Takımımızın Gürcistan’la karşılaştığı 2024 Avrupa Şampiyonası maçı Zafer Meydanı’nda kurulan dev ekrandan izlendi. Maç öncesi alana gelen vatandaşlarımıza patlamış mısır, su ve limonata ikram edildi. Alanı dolduran vatandaşlar, ellerindeki Türk bayraklarıyla Zafer Meydanı’nı adeta stadyuma çevirdi. Maçı heyecanla takip eden seyircilere Başkan Burcu Köksal da eşlik etti. Alanı dolduran taraftarlar, Milli Takım’a alkış ve tezahüratlarla destek verdi.Belediye tarafından yapılan bu organizasyonda emeği geçenleri kutluyorum. Güzel bir birliktelik örneği sergilendi.

Bir bayram fıkrası ile noktayı koyalım. Tekrar birlikte olana kadar sağlığınıza ve insanlığınıza iyi bakın efendim.

Her Gün Bayram Olsa

Bir kıtlık zamanıymış. Hoca'nın yolu bir köye düşmüş. Öyle de olmak üzereymiş. Köylüler Hoca'yı köy odasına davet etmişler.

Bir zaman sonra, köy odasına çocuklardan biri girip biri çıkmaya başlamış. Ellerinde de türlü türlü yemekler varmış. Hoca bunları hayretle izlemeye başlamış.

Derken çabucak sofralar kurulmuş. Büyük küçük herkes sofraların başına geçmiş. Hocayı da sofraya çağırmışlar. Çeşitli yemekler, börekler, hoşaflar, tatlılar ikram etmişler. Hoca, hayretler içinde kalmış. Bir ara dayanamayıp:

"-Allah bereketinizi artırsın!" demiş. “Burası meğer ne bolluk yermiş! Bizim oralarda ise halk, açlıktan kırılıyor."

Sofradaki köylülerden biri:

"-İlahi Hoca..." demiş. "Sen bayram, seyran nedir bilmez misin? Bugün bayram! Onun için herkes karınca kararınca azığını ortaya döktü. Bolluğun sebebi budur!"

Hoca, bir süre düşündükten sonra:

"-Ah, ah hemşehrim!..." demiş. "Keşke her gün bayram olsa! Olsa da şu ümmet-i Muhammet yiyecek darlığı çekmese..."