Bu yöntem adet düzensizliğini bıçak gibi kesiyor! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ADET DÜZENSİZLİĞİNE KARŞI YÖNTEM

Adet düzensizliği horman dengesizliği, stres, kilo değişikliği, egzersiz, PCOS, tiroid bozukluğu, beslenme eksikliği gibi sebeplerle ortaya çıkabiliyor. Hormon dengesizlikleri östrojen ve progesteron seviyesinin anormal olmasıyla adet düzenini de etkiliyor. Stres ve hayat tarzı değişiklikleri hormonal dengeyi etkileyebiliyor. Doğum kontrolhapı, ilaç kullanımı ve kronik hastalıklar da adet düzensizliğine neden olabiliyor. Adet döngüsünde yaşanan düzensizlikler ağır ya da hafif kanama ve ağrılı adet dönemi gibi belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Yetersiz beslenme, demir, folik asit, B12 eksikliği hormon dengesizliğini etkileyerek adet düzenini bozabiliyor. Yetersiz kalorili diyet ya da aşırı kilo kaybı da enerji dengesini bozup hormon seviyelerini düşürebiliyor. Aşırı şeker, işlenmiş gıda, doymuş yağ tüketimi de dengesizliklere sebep olabiliyor. Dengeli diyet, yeterli şekilde lif, sağlıklı yağ, vitamin ve mineral tüketimi hormon dengesini destekleyerek adet düzenini koruyabiliyor. Pancar içinde yoğun besin içeriği ve olumlu etkileriyle adet düzensizliğine iyi geliyor. Pancar kadın sağlığına iyi gelecek vitamin, mineral ve fitokimyasal barındırıyor. Pancar içinde yer alan demir menstrüel döngü boyu kaybedilen kan miktarını telafi edebiliyor.

Uzmanından Ebeveynlere uyarı!Çocukların yanında haber izlemeyin Uzmanından Ebeveynlere uyarı!Çocukların yanında haber izlemeyin

Demir eksikliği anemisi riski olan kadınların pancarı düzenli şekilde tüketmeleri gerekiyor. Anemi adet düzensizliği, yorgunluk ve enerji eksikliği gibi belirtilere sebep olabiliyor. Pancar içinde folik asitte bulunuyor ve yeni hücrelerin üretimi ve dokuları yenilemeye fayda sağlıyor. Folik asit üreme sağlığı için de önem taşıyor ve pancar tüketimi günlük ihtiyaçları karşılıyor. Folik asit eksikliği olan kadınlar adet düzensizlikleri ve hormonal dengesizliklerle uğraşabiliyor. Pancar antioksidanlar açısından da zengin olduğu için hücre hasarı engelleniyor ve sağlığa fayda sağlıyor. Antioksidan hormon dengesizliği sebebiyle yaşana oksidatfi stresi azaltıyor. Pancar içinde olan antioksidanlar hormonal dengenin korunmasını sağlayabiliyor. Pancar doğal nitrik oksit kaynağı da olduğu için kan akışını artırıyor ve adet döneminde yaşanan problemleri engelleyebiliyor. Pancar içinde olan lif içeriği sindirim sağlığına iyi geliyor ve bağırsak hareketlerini düzenliyor. Sindirim sistemi düzgün çalıştığı zaman vücut toksinlerden arındırılıyor. Pancar salatası yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde; 3 tane orta boy pancar, 1 tane yeşil elma, 1 avuç ceviz içi, 100 gram beyaz peynir, 1 avuç roka ya da taze ıspanak, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı limon suyu ya da elma sirkesi, tuz ve karabiber. İlk olarak pancarlar iyice yıkanarak kabukları soyulur ve küp küp doğranır ya da rendelenir. Elmalar yıkanarak çekirdekleri çıkarılır ve isteğinize bağlı olarak kabukları soyularak ince ince doğranır. Bir kaseye roka ya da taze ıspanak eklenir. Üstüne pancar ve elma ile ceviz içi eklenir. Beyaz peynir küp küp doğranarak isteğinize bağlı şekilde salataya eklenir. Bir kase içinde zeytinyağı, limon suyu ya da elma sirkesi karıştırılır. Tuz ve karabiber de eklenerek salata sosu üstüne gezdirilir. İyice karıştırdıktan sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun! 

Editör: Fadime Özkaran