Pek çok emeklinin heyecanla beklediği maaş artışları şekillenmeye başladı. SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı alanlara yüzde 24,73 oranında maaş artışı yapılırken, memurlara yüzde 19,31 oranında maaş artışı yapılacak. Diğer taraftan, asgari emekli maaşına ilişkin son lobi çalışmalarında bunun 12 bin TL’ye çıkarılması gündeme getirildi. SGK uzmanı Ali Tezel, en düşük emekli maaşına ilişkin gerçek veriler hakkında bilgiler verirken maaşlarda indirime gidildiğini duyurdu.

Açlık sınırının 19 bin TL’ye kadar çıktığı ortamda, geçim sorununu en yoğun hisseden kesimlerin başında emekliler geliyor. 10.000 TL’lik maaş, enflasyon farklarından dolayı 6 aylık sürede ortadan kalktı. 6 aylık enflasyon açığına göre emeklilerin temmuz ayı açığı yaşaması bekleniyor.

Altı aylık enflasyon farkı verilerine göre, SSK ve Bağ-Kur’dan emekli maaşı alanlara yüzde 24,73 zam verilirken, memur emeklileri yüzde19,31 oranında zam aldı. Ancak 8.000 TL ve altında temel maaş alan emeklilerin maaşlarına yapılan artışla maaşları 10.000 TL olmaya devam edecek.

İktidar partisi, sayısı 1,8 milyona ulaşan emeklilere fayda sağlayacak önlemler aldı. Ankara lobicilerine göre asgari emekli maaşı 12 bin TL’ye çıkarılacak. Bu konuyla ilgili AK Parti grup sözcüsü Ömer Çelik, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında en düşük emekli maaşı düzeyine ilişkin çalışma düzenlendiğini duyurdu.

Emekliler ise 12 bin TL’lik maaş artışının yeterli olmayacağını düşünüyor. Hükümetin toplumsal payı artırmaya yönelik herhangi bir adım atmayacağı da kesin gibi görünüyor.

SGK uzmanı Ali Tezel, “12 bin TL maaşın bana göre anlamı yok. Bu sayı yaşanabilir seviyeye indirilemez. Aslında yıllık enflasyona bakıldığında emekliler yüzde 70’lik bir artış görecek. Bu artışla asgari emekli maaşı 17 bin TL olacak” şeklinde konuştu.

Ali Tezel’in değerlendirmesine göre, yıllık enflasyon oranına göre emeklilerin maaşlarının asgari ücrete ulaşması gerekiyor. Şu anda asgari emekli maaşı 12.000 TL ise kalan 5.000 TL’den kesinti yapılacak. Yıllık enflasyon ise %71,60.

Kaynak: FATMA SEDA CAN