Asal Araştırmanın, 26 ilde 24-28 Mayıs 2024 tarihleri arasında önceden hazırlanmış soru formuna bağlı olarak 18 yaş ve üzeri toplamda 2.000 kişiyle yapmış olduğu anket çalışmasında vatandaşlara "Bu pazar seçim olsa oyunuzu kime verirsiniz?" sorusu yöneltildi. Anketten çıkan sonuçlar 31 Mart yerel seçimlerinden sonra siyaset ve halkın dinamiklerinde fazla değişiklik olmadığını gösteriyor.

CHP HALA BİRİNCİ PARTİ

CHP yüzde 31,5 ile 15 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinde aldığı yüzde 25,33'ün çok ilerisine geçerken, AKP, yüzde 30,6 ile Genel Seçimlerde yüzde 35,61 olan oyunun çok gerisinde kalmayı sürdürüyor. AK Parti’nin bu kan kaybına teşkilatlarda yapılacak değişimlerle dur demeye çalışacağı konuşuluyor.

GÖZLER MUSAVAT DERVİŞOĞLU’NDA

İYİ Parti ise ankete göre % 3.9 oya sahip olduğu görüldü. Analistler, Chp’nin oy oranın içerisinde İYİ Parti seçmeninden en az % 6 kadar geçiş olduğunu düşündüklerini söyledi. Şimdi Gözler İYİ Parti’nin yeni Genel Başkanı Musavat Dervişoğlu’nun kaybettiği tabanını geri partisine entegre edip edemeyeceğinde.

MHP VE DEM PARTİ OYUNU KORUYOR

Afyonkarahisar'daki Okullar Yeni Eğitim-Öğretim Yılına Hazır Afyonkarahisar'daki Okullar Yeni Eğitim-Öğretim Yılına Hazır

DEM Parti ve Yeniden Refah 31 Mart sonrası dönemde oyunun gidişini değiştirebilecek etki gücünü elde tutan iki aktör olarak önemlerini koruyor. Ankette diğer partilerden Yeniden Refah Partisi %5.7 ile Ak Parti tabanından aldığı tepki oyunu koruduğunu gösterdi. Son Dönemde siyaset sahnesinde adından çok söz ettiren Zafer Partisi ise %3.2 oyu ile dikkat çekiyor.

Kaynak: Gamze Koçak