Üniversite tercih dönemi, aday öğrenciler ve aileler için belirsizliğin en fazla olduğu dönemlerden biridir. Doğuş Üniversitesi Tercih Uzmanı Ergin Sarar, adaylardan en çok gelen sorulara cevap verdi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Türkiye Üniversiteleri Arasında Kaçıncı Sırada? Afyon Kocatepe Üniversitesi Türkiye Üniversiteleri Arasında Kaçıncı Sırada?

Bölüm Seçimi ve Üniversite Araştırması

Düşündüğünüz bölümde okuyan öğrenciler ve hocalarıyla konuşmak, tercihlerinizi netleştirmenizi sağlar. En az 2 ya da 4 yıl okuyacağınız üniversiteyi görmek ve tanımak, tercihlerinizi belirlemenize yardımcı olur. Üniversitenin akademisyenlerini yakından tanıma, bölümden görevlendirilmiş asistan öğrencilerinden bilgi almak ve laboratuvarları gezmek, tercih yapacak öğrenciler için önemli bir etki oluşturur.

İl Dışını Yazmalı Mıyım?

Üniversite tercihlerinde mezuniyet sonrası nerede yaşayacağınıza ve çalışacağınıza göre karar vermeniz önerilir. Üniversitede okurken birçok bağlantı ve sosyal ağ kurarız. Staj yapıp yarı zamanlı çalıştığımız olur. Mezuniyet sonrası başka bir kentte gittiğinizde, üniversite hayatı boyunca kurduğunuz bu bağlantıları bırakmış olursunuz. Ancak bazı özel durumlarda, şehir dışına çıkmak kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmek açısından faydalı olabilir.

Puan mı Yoksa Başarı Sırası mı?

Hem ön lisans hem de lisans programları tercihlerinde puanı değil, başarı sırasını kullanmalısınız. Puanlar yıllar içinde sınavın zorluğu veya kolaylığı, sınav süresinin değişmesi ve standart sapma gibi değişkenler dolayısıyla değişebilir. Ancak YKS bir sıralama sınavı olduğu için önemli olan başarı sıranızdır. Normal tercih döneminde tercihlerimizi başarı sırasına göre yaparken, sadece ek tercihlerde boş kalan kontenjanlar için taban puanlara bakarak tercih yapılır.

Farklı Puan Türleriyle Tercih Yapabilir Miyim?

Adayların TYT, SÖZ, EA, SAY ve DİL puanları hesaplanmışsa, ön lisans ve lisans programları arasından bu beş puan türüyle de tercih yapabilirler. Ancak tüm puan türlerini kullanarak tercih yapmak kafa karışıklığına yol açabilir. Bu nedenle adaylar, tercihlerden önce ne istediklerini ve önceliklerini netleştirmelidir.

Bölümü Türkçe mi Yoksa İngilizce mi Okumalıyım?

Bölümü İngilizce okuma kararı, iş piyasasında ihtiyaç duyulup duyulmamasıyla ilgilidir. Örneğin, psikoloji ve hemşirelik gibi bölümlerde Türkiye'de çalışacaksa, Türkçe okumak yeterlidir. Ancak mühendislik gibi bazı bölümlerde İngilizce okumak daha önceliklidir. Öğrenci, İngilizce bir bölüm yazmayacaksa bile isteğe bağlı hazırlık almasını öneririz.

Nelere Dikkat Etmeliyim?

Okul birinciliği, depremzede kontenjanı, şehit, gazi ve 34 yaş üstü kontenjanlar için tercihler yapılırken daha dikkatli olunmalı ve mümkün olduğunca daha fazla sayıda tercih yapılmalıdır. Bütün adaylar, tercihlerde olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için tercih disiplininden ayrılmadan 2022 ve 2023 başarı sıraları ve kontenjanları dikkate alarak geniş aralıktan tercihler yapmalıdır. Yerleştiğinizde sizi mutlu etmeyecek ve kaydınızı yaptırmayacağınız programlara tercih listenizde yer vermeyin.

Tercihlerimde Bölüme mi Üniversiteye mi Öncelik Vermeliyim?

Öncelikle bölüm belirlendikten sonra üniversiteler değerlendirilir. Hem bölüm hem de üniversite önemlidir. Ancak iş piyasasında deneyim kazandıktan sonra, hangi üniversiteden mezun olduğunuz daha az önem kazanır. Bu nedenle, tercih edilecek program veya bölümleri belirledikten sonra üniversiteleri değerlendirmek daha rasyonel olacaktır.

Kaynak: İHA