Uluslararası düşünce kuruluşu Global Energy Monitor (GEM) verilerine göre, Çin 33 bin 904 megavatlık kapasite ile birinci sırada yer alıyor. Çin’i, 6 bin 357 megavatla İran, 5 bin 900 megavatla Hindistan ve 4 bin 800'er megavat kapasiteyle Mısır ve Türkiye takip ediyor. Türkiye, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde dört reaktörün inşasını aynı anda sürdürüyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 30 Haziran'da yaptığı açıklamada, Akkuyu NGS’deki dört reaktörün inşasının devam ettiğini belirterek, "Bu yıl içinde ilk reaktörün testlerine başlamayı hedefliyoruz. 2028'e kadar dört reaktörü birer yıl arayla devreye almayı planlıyoruz. Tam kapasite devreye girdiğinde, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'u bu santralden karşılanacak" dedi.
Temmuz itibarıyla dünya genelinde toplam 396 bin 484 megavat kapasiteli 419 nükleer reaktörde enerji üretimi devam ederken, 178 yeni reaktörün inşasına başlanması planlanıyor. ABD, 102 bin 475 megavat aktif kapasiteyle liderliği elinde tutarken, Fransa 64 bin 40 megavat, Çin ise 58 bin 134 megavat kapasite ile ABD'yi takip ediyor.
Bölgesel olarak en fazla nükleer santral Avrupa kıtasında bulunurken, Avrupa’yı Amerika ve Asya izliyor. Son beş yılda küresel nükleer enerji kapasitesi önemli ölçüde artarken, özellikle Batı ülkeleri bu alanda önde gelen aktörler olarak öne çıkıyor.