Servet-i Fünun dönemi şairi İsmail Safa ve Server Bedia Hanım'ın oğlu olarak 2 Nisan 1899'da dünyaya gelen Peyami Safa, İstanbul Gedikpaşa veya bazı kaynaklara göre babasının Anadolu'daki görevi nedeniyle Sivas'ta doğdu. Baba tarafından Fatih Sultan Mehmet'in hocası Akşemsettin'e uzanan soy ağacına sahiptir.

EDEBİYAT VE GAZETECİLİK KARİYERİ

Edebiyat dünyasına amcaları Ahmed Vefa ve Ali Kami'nin teşvikiyle adım atan Safa, "Yirminci Asır" gazetesinde "Asrın Hikayeleri" yazılarıyla tanındı. 1924'te başladığı Cingöz Recai serisi büyük ilgi gördü. Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı ve edebiyat sayfası editörlüğü yaptı.

YAŞAMI VE ESERLERİ

1928'de kaleme aldığı "Dokuzuncu Hariciye Koğuşu" adlı eseri, Safa'nın kariyerinde dönüm noktası oldu. Eserleri arasında aşk, cinayet, toplumsal baskı ve ahlaki sorunlar öne çıktı. Romanlarında Doğu-Batı sentezi ve gençlik üzerindeki sosyal baskıyı işledi.

SON YILLARI VE MİRASI

Eserleri televizyon dizilerine ve sinemaya uyarlanan Peyami Safa, 27 Şubat 1961'de oğlunun ölümüyle büyük bir acı yaşadıktan sonra, 15 Haziran 1961'de vefat etti. Eserleri, Türk edebiyatına ve düşünce hayatına önemli katkılarda bulunan Safa, kaleme aldığı fikir kitapları ve romanlarıyla unutulmaz bir edebi miras bıraktı.

Kaynak: AA