Ticaret Bakanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı ve tatil sezonu nedeniyle Türkiye'ye yabancı plakalı araçlarla giriş yapacak vatandaşlara dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgilendirme yaptı. Yazılı açıklamada, özellikle Avrupa'dan gelecek Türk ve diğer ülke vatandaşlarının kara gümrük kapılarında beklemeden işlemlerinin yapılması için gerekli önlemlerin alındığı belirtildi.

Thumbs B C 4F016C0B7Ba085A3Ee6E7C6078Ac7276

TV3’ün yayın hayatına geçeceği tarih belli oldu! TV3’ün yayın hayatına geçeceği tarih belli oldu!

Gümrük İşlemlerinde Kolaylıklar

Bakanlık, yabancı plakalı araçlarla ülkeye gelen vatandaşların mağduriyet yaşamaması için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

"Taşıt Ön Beyan Uygulaması" Kullanımı:

"Size ve taşıtınıza ait bilgileri seyahatiniz öncesinde Bakanlığımızın internet sayfasında yer alan 'e-İşlemler' menüsünden veya e-Devlet Kapısı üzerinden erişilebilen Taşıt Ön Beyan Uygulamasına cep telefonu, tablet ya da bilgisayar aracılığıyla kolayca girebilirsiniz. Bu bilgiler, sistemimize otomatik olarak aktarılacağından gümrük memurunun bilgileri kontrol ederek onaylaması ile kayıt işleminiz hızla tamamlanacaktır. Ülkemize giriş yapacağınız tarihten geriye doğru son 1 yıl içinde en az 185 gün yurt dışında bulunduğunuzdan emin olunuz. Bu durumu e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Ülkeye giriş esnasında taşıtı getiren kişinin ehliyetinin, pasaportunun veya pasaport yerine geçen kimlik belgesinin ibrazı gerekmektedir."

Açıklamada, yabancı pasaportla giriş yapılması durumunda, oturum izni hariç en fazla 90 gün süre verildiği, Türk vatandaşı, çifte vatandaş veya mavi kart sahibi kişilerin ise uygun kimlik veya pasaportları ile giriş yapmaları halinde taşıtlarına 730 gün süre verildiği ifade edildi.

Sigorta ve Ruhsat İbrazı:

"Ülkeye girişte taşıta ait Türkiye'de geçerli sigorta poliçesi ile taşıt ruhsatının ibrazı zorunludur. Yurt dışından emekli olan vatandaşların, sağlanan kolaylıklardan yararlanmak için konsolosluk veya elçilik onaylı Türkçe tercümeli emeklilik belgelerini yanlarında bulundurmaları gerekmektedir."

Vatandaşların başkası adına kayıtlı bir taşıt ile gelmeleri durumunda geçerli bir vekaletname ibraz etmeleri gerektiği belirtilerek şu bilgiler verildi:

"Verilen süre içerisinde taşıtın Türkiye'de bırakılarak yurt dışına çıkış yapılmak istenirse taşıtın gümrük idaresine teslim edilmesi veya taşıtın başka biri tarafından kullanılmayacağına dair taahhütname verilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde idari para cezası uygulanacaktır. Bu taahhütname en yakın gümrük idaresine müracaat edilerek veya e-Devlet üzerindeki 'Yurt Dışına Taşıtsız Çıkışlarda Taahhütname Verme ve Kaldırma' hizmeti kullanılarak verilebilir."

Geçici olarak ithal edilen taşıtın, hak sahibinin Türkiye'de bulunması şartıyla, ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında olan eşi, annesi, babası ve çocukları tarafından kullanılabileceği, ancak hak sahibi olmayan kişilerce kullanılması veya süresi içinde yurt dışına çıkarılmaması durumunda cezai müeyyidelerle karşılaşılacağı vurgulandı.

Kaynak: AA