The Economist, 2024 yılı kapağını seçimler ile birlikte jeopolitik gerilimlere odakladı ve bu tahminlerin çoğu doğruydu. 2025 kapağının ise daha iddialı ve aynı zamanda da çok katmanlı bir mesaj içerdiği görülüyor. Son yıllarda öngörüleri ile tartışma yaratan dergi, bu yıl sosyal medya platformlarında iş meraklılarının tartışma odağı haline geldi. Kapaktaki etkileyici ayrıntılarla olası yorumlar şunları içeriyor;

Donald Trump ile Amerika’nın Gölge Başkanları

The Economist 2025 kapağı şifreleri

2025 yılı kapağının odağında 5 Kasım seçimlerini kazandığı söylenen Donald Trump yer almaktadır. Roket ve onun elektrikli otomobil komşusu, Trump döneminde siyasi ve teknolojik alandaki dinamiklerin nasıl şekillendiğinin bir işareti olabilir.

Elon Musk’un “Amerika Birleşik Devletleri’nin Gölge Başkanı” şeklinde anılması ve ekonomiye ve teknolojiye yön vermesi bekleniyor.

Kapaktaki grafik sembolü Amerika’nın büyüyen ekonomik faaliyetini ve küresel nüfuzunu yineliyor. Trump yönetiminin dünya genelindeki ekonomik ve siyasi dengeleri değiştireceği açık.

Yükselen Kadın Hareketi

The Economist 2025 kapağı şifreleri

Kapağın alt kısmında İngiliz yazarlardan Jane Austen ve onun kırmızı yumruğunu görebilirsiniz. Bu da 2025 yılında dünya çapında kadın hareketinin ivme kazanacağını ve feminizmin tekrar ön plana çıkacağını gösteriyor gibi görünüyor.

Kadın haklarının siyaset ve toplumdaki etkisinin artarak devam etmesi bekleniyor.

Yeni Keşifler ile Bulaşıcı Hastalık Tehdidi

Kapakta yer alan gezegen sayıları, 2025 yılında önemli bir bilimsel keşfe tanık olacağımızın habercisi olarak yorumlanıyor. Fakat, şırınga sembolü, pandemiye bağlı yeni tehditlerin çok yakında olabileceği mesajını veriyor. Bunun da bilim ve sağlığın tüm yıl boyu gündem de yer alabileceği konusu değerlendiriliyor.

The Economist 2025 kapağı şifreleri

Avrupa’nın Siyasi İstikrarsızlığı

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in yanındaki kırık oy sandığı, Avrupa’nın siyasi dengesinin değişmekte olduğunun sinyali olabilir. Bu sembollerin kıtadaki köklü değişimlerin ve siyasi krizlerin habercisi olduğu tahmin ediliyor.

The Economist Kapağındaki Temalar

The Economist, kapağındaki sembollerin yanı sıra taşıdığı mesajlarla da önemli konulara dikkat çekmektedir. Economist dergisi kapak mesajını şöyle açıkladı:

1- ABD seçimi

Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerindeki kararlı ve hızlı zaferinin etkisi, göçten ulusal savunmaya, ekonomiden savunmaya ve ticarete kadar birşok şeyi beklenmedik bir şekilde etkileyecektir. Başkan Trump’ın “Önce Amerika” politikası hem dost hem de düşmanın Amerika’nın ittifaklarının sağlığını sorgulamasına sebep olacaktır.

Bu, jeopolitik yeniden yapılanmaya, artan gerilimlere ve hatta nükleer silahların da daha fazla yayılmasına neden olabilir.

2- Seçmen beklentilerindeki değişiklikler

Genel olarak 2024 yılında iktidara gelen partiler dünya genelinde seçimlerde hiçbir benzeri görülmeyen derecede kötü performans göstermiştir. Amerika Birleşik Devletleri ve Britanya’da olduğu gibi, bazıları iktidardan düşmüş bazıları koalisyonlara zorlanmıştır. Hatta bazıları da işbirliğine.. Dolayısıyla 2025 yılı beklentilerin yılı olacaktır. Yeni liderler sözlerini tutacak mı? Lider değişecek mi? Aksi takdirde kaygı ortaya çıkabilir.

3- Daha fazla kafa karışıklığı

Başkan Donald Trump’ın Ukrayna’nın politikasının Biden yönetimininkine taban tabana zıt bir durumda olduğu çok açık. Başkan Trump Ukrayna’yı Rusya ile anlaşma konusuna zorlayabilir ve İsrail’e Gazze ve Lübnan’daki çatışmalarda daha fazla özgürlük verebilir. ABD’nin izolasyoncu tutumu ve dış müdahaleye olan güvensizliği, Çin, Rusya, İran, Kuzey Kore’den oluşan “kaotik dörtlünün” kriz içindeki Sudan örneğinde olduğu gibi sorun çıkardığı ve bölgesel güçlerin bu duruma müdahale ettiği anlamına gelebilir. Ancak ABD’nin Tayvan ve Güney Çin Denizi konusundaki anlaşmazlıklarda Çin’e karşı durup duramayacağı konusu ise henüz belli değil.

4- Tarife tahmini

Şimdilik, ABD’nin Çin ile çatışması, Başkan Trump’ın ABD müttefiklerine karşı da dahil olmak kaydıyla kısıtlama getirmesi ve tarifeleri artırmasıyla ticaret savaşı şeklinde ortaya çıkacak. Yükselen korumacılık ortamında Çinli şirketler, ticaret engellerini aşabilmek ve Küresel Güney’de yeni pazarlar keşfetmek için yurt dışına açılıyor. Meksika’dan Macaristan’a fabrika kuran Çinli şirketin başka planları bulunmaktadır.

5- Teknoloji patlaması

Çin hükümeti, iç ekonomik krizi dengelemek adına güneş panelleri, piller ve elektrikli araçların ihracatını teşvik ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan grup toplantısında konuşuyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan grup toplantısında konuşuyor!

Sonuç, güneş panellerinin ve şebeke depolamanın beklenenden daha hızlı benimsenmesi ile birlikte Çin liderliğinde temiz teknoloji patlaması olabilir.

Dünya, kısa bir süre sonra küresel emisyonların zirveye çıkıp çıkmadığını da öğrenmiş olacak.

6- Enflasyondan sonrası

Zengin dünyadaki merkez bankacıları enflasyona karşı kazandıkları zaferi kutladılar. Batılı ekonomiler artık yeni zorluklarla karşı karşıya: vergileri artırarak bütçe açıklarını azaltmak, harcamaları kısmak ve büyümeyi teşvik etmek. Birçok ülkenin savunma bütçelerini artırması gerekebilir. Acı verici finansal kararlar sizi bekliyor.

Trump’ın Amerika’daki politikaları işleri giderek kötüleşecek. Yüksek ithalat tarifeleriyle büyümeyi engelleyebilir ve aynı zamanda da enflasyonu yeniden canlandırabilir.

7- Asırlık soru

Amerika Birleşik Devletleri’nin şimdiki başkanı 78 yaşında. Dünya liderleri nüfusla birlikte yaşlanmaktadır. Siyasi liderlere yönelik yaş sınırları konusunda daha fazla tartışma yapılması bekleniyor.

Diğer taraftan Çin, yaşlanan bir dünyada ekonomik alanda bazı fırsatlar aramaktadır.

Ortadoğu’nun bazı bölgelerinde ise, genç nüfusun hızlı artışı ve istihdam eksikliği istikrarsızlık riski taşıyor.

8- Yapay zekanın kriz dönemi

Bu şirket tarihinde en büyük bahis. Yapay zekaya (AI) 1 trilyon dolardan daha fazla para harcanıyor; şirketler hala yapay zekayı veri merkezlerinde nasıl kullanacaklarını bilmese ve benimseme oranları düşük olsa da (birçok çalışan muhtemelen bunu gizlice kullanıyor) veri merkezlerine harcanmaktadır.

Yatırımcılar hayal kırıklığına mı uğrayacak yoksa “ajan” sistemlerle daha güçlü hale geldikçe ve yapay zeka tarafından geliştirilmiş olan ilaçlar kullanılabilir hale geldikçe yapay zeka değerini mi kanıtlayacak?

9- Seyahat sorunu

Malların ve insanların küresel alandaki hareketi artan sürtünme kayıplarına maruz kalmaktadır. Çatışma küresel hava trafiğini sekteye uğratmaktadır. Avrupa’da ise yeni sınır kontrolleri geliyor ve Schengen sistemi zayıflıyor. Aşırı turizme” karşı direniş 2025’te hafifleyecek ancak Amsterdam’dan Venedik’e kadar şehirlerin uyguladığı kısıtlamalar da devam ettirilecek.

10. Sürprizlerle dolu hayat

Suikastlardan, patlayan telsizlerden ve sopalara takılan dev roketlerden (Elon Musk’un kendi kendine konuşlanan roketleri) 2024’te alınacak ders, inanılmaz olanı beklemektir.

2024 Kehanetleri Gerçeğe Dönüşmüştü

2024 kapağındaki Zelensky ve Putin’in çarpıcı silüetleri, Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilimin yıl boyunca devam edeceğini gösteriyordu. ABD seçimlerine ilişkin işaretler aynı zamanda Trump’ın başkanlık seçimleri üzerindeki etkisini de doğru bir şekilde öngördü.

Çin ile ABD arasındaki ilişkilere odaklanan kapak, iki süper güç arasında artan gerilimi başarıyla öngördü.

Kaynak: CEMİLE KAYTAN