Çakır, kışın soğuk havaların araç akülerinin güç kaybetmesine neden olabileceğini, özellikle sabahları aracın ilk çalıştırılmasında bu güç kaybının marş gücü ihtiyacını karşılamayabileceğini vurguladı. Akü sağlığı için en önemli faktörlerden biri şarj seviyesinin yeterli olmasıdır. Tam dolu bir akü -70 dereceye kadar donmazken, şarjı düşük bir akü -5 derecede bile donabilir. Bu nedenle, akünün şarj seviyesinin kışa girmeden önce kontrol edilmesi gerekir.
Çakır, "Akü şarjı yeterli olan aküler normalde donmaz. Ancak şarjı düşük olan aküler -20 dereceye kadar donabilir. Bu nedenle akülerin şarj seviyesinin tam olması gerekir. Akü sağlığı için elektrolit yoğunluğu ve durgun voltajı ölçülerek aküdeki doluluk oranı kontrol edilmelidir," şeklinde konuştu. Akünün durgun voltajı 12,40 Volt ve altına düşerse, doluluk oranı yüzde 75’in altına düşer ve bu durumda akü mutlaka şarj edilmelidir.
Yeni model araçlarda ise akü amperinin düşüklüğü, ciddi elektronik sorunlara yol açabilir. Çakır, araç sahiplerinin kış mevsimi iyice başlamadan önce akülerini ölçtürmeleri ve gerekli bakımları yaptırmaları gerektiğini belirtiyor. Böylece soğuk havalarda olası arızaların önüne geçilebilir.