Kışın soğuk hava, çok kar ve yağmur, buzlanma ve karlı yolların kaygan olması da kazalara neden oluyor. Bu kazaların bir kısmının karayolu kanunlarından değil, iklim koşullarından ve mekanik aksamlardan kaynaklanmakta olduğu herkes tarafından biliniyor. Trafik Kazalarını Önleme Derneği’nin Samsun Şube Başkanı Oktay Ergör, kış lastiği uygulaması hakkında konuşurken sürücüleri de uyardı.

Çocuklar İzmir’de buluştu! Çocuklar İzmir’de buluştu!

1 ARALIK’TA BAŞLIYOR!

Oktay Ergör, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başlatılacak ve 1 Nisan 2024 tarihine kadar sürecek. Türkiye genelinde 1 Aralık’ta başlarken yalnızca İstanbul’da 25 Kasım günü başlayacak. Bu kurala uymayan sürücülere 4 bin 69 TL tutarında ceza kesilecek. Söz konusu ceza tedbiri, Maliye Bakanlığı’nca açıklanacak olan yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren tekrar güncellenecektir. Bu uygulama, eşya ve yolcu taşımaya yönelik araç olmayan, kişilerin ve eşyaların rahat ve güvenli seyahati için kullanılan kişisel araçlara zorunlu değildir. Kış şartlarında bütün araçlarda kış lastiklerini kullanmak önemlidir. Kış şartlarında önlem almayan, kış lastiği takılmayan araçların yolu kapatarak insanların mağdur olmasına engel olun. Kış lastikleri, 7 derece altında olan sıcaklıklarda ıslak, karlı, çamurlu zeminlerde daha iyi yol tutuşunu sağlar ve daha güvenlidir. Lastikler mevsime uygun olmalıdır. Kış lastikleri hem karlı hem de buzlu zeminlerde fren mesafesini %30 oranı kısaltarak kazaların önlenmesi konusuna büyük fayda sağlıyor. Tüm araç sahiplerinin araçlarının kış aylarında bakımlarını yaptırmaları gerekmektedir.

“ANİ DİREKSİYON HAREKETİNDEN KAÇINMAK GEREKİYOR”

Araçta lastik kontrolü, yakıt ikmali, antifriz, akü ve elektrikli ekipmanların dışında zincir, tıkanıklık, çekme halatı, ilk yardımda kullanılan çanta, yangın söndürücü gibi olanaklar bulundurulmalıdır. Bu aletlerin araçta bulunmaması durumunda sürücüye ve araç sahibine ceza yazılmasına neden olur. Arabaya biner binmez emniyet kemerinizi takmalısınız; Emniyet kemeri takmak ölümcül kazaları %70’e kadar önler. Ayrıca araç kullandığınız sırada kesinlikle cep telefonu kullanmayın, çünkü cep telefonları şehir içi trafik kazalarının %60’ına neden olduğu gibi şehirler arasındaki yollarda da ölümcül kazalara neden oluyor. Kar yağdığında takip mesafesinin normale göre iki katına çıkarılması gerekiyor. En önemli faktörlerden biri gaz ile ren pedallarına hafifçe basmak ve ani direksiyon hareketinden kaçınmaktır. Düz şanzımanlı araç sürücüleri debriyaj pedalını dikkatlice kullanmalı ve pedalı aniden bırakmamalıdır. Otomatik şanzımanlı araç sürücüleri, hızlanırken kesinlikle gaz pedalına tam olarak basmamalıdır. Buzlu veya karlı yokuş aşağı inerken mümkün olduğu kadar fazla motor freni kuvveti kullanın ve fren pedalına basın. Kaymayı önlemek için zincir kullanılmalı, camlar ise buğulandığında yandaki camlardan biri hafifçe açılarak havalandırma sisteminin en sıcak ayarına getirilmesi sağlanmalı. Önünüzdeki aracın izlerini takip ederek savrulma riski de azaltılabilir.”

Kaynak: GAMZE KOÇAK