Endodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Anıl Özgün Karatekin, cerahatin vücudun enfeksiyonla savaşma mekanizmasının bir parçası olarak bakterileri ve ölü doku hücrelerini içerdiğini belirtiyor. Diş apsesi, şiddetli ağrıya ve ciddi komplikasyonlara neden olabilir ve hızlı, doğru tedavi gerektirir.

Dis Apnesi Nedir 1

Bakan Tekin tasarruf tedbirlerine uydu, uygulama otelinde kaldı! Bakan Tekin tasarruf tedbirlerine uydu, uygulama otelinde kaldı!

Diş Apsesinin Oluşum Nedenleri

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Diş apsesi genellikle bakteriyel bir enfeksiyonun sonucu olarak oluşur. Dişin dış katmanında (mine) başlayan çürükler, tedavi edilmezse daha derin katmanlara ilerler ve pulpa odasına ulaştığında enfeksiyon başlar. Bu enfeksiyonun nedenleri şunlardır:

Sadece Agriya Neden Olmuyor Hayati Tehdit Olusturuyor Dis Apsesinden Korunmak Icin Duzenli Agiz Bakimi Sart 4613

Derin Çürükler: Tedavi edilmeyen diş çürükleri, bakterilerin pulpa odasına ulaşmasına ve enfeksiyon başlatmasına neden olabilir.

Diş Yaralanmaları: Dişe gelen darbeler veya yaralanmalar, dişin içindeki sinirlerin ölmesine ve enfekte olmasına yol açabilir.

Kötü Ağız Hijyeni: Yetersiz diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, bakterilerin çoğalmasına ve diş çürüklerinin, diş eti hastalıklarının gelişmesine neden olabilir.

Diyet: Şekerli ve işlenmiş gıdaların tüketilmesi daha fazla diş plağının birikmesine neden olur.

Diş Apsesi Türleri

Diş apseleri, enfeksiyonun başladığı yere göre üç ana tipe ayrılır: periapikal, periodontal ve perikoronal apseler.

Dis Apsesi Nedir

Periapikal Apseler

Periapikal apseler, dişin kök ucunda oluşur ve genellikle diş pulpasının enfekte olmasından kaynaklanır. Bu apse türü derin çürükler, travma veya eski diş tedavilerinden kaynaklanan bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle oluşur. Belirtileri arasında şiddetli ağrı, ısırma veya çiğneme sırasında rahatsızlık ve bölgesel ateş bulunur.

Periodontal Apseler

Periodontal apseler, dişeti ve dişi destekleyen kemik dokusunda oluşur. Genellikle periodontal hastalığın ilerlemesi sonucu ortaya çıkar. Diş etinde şişlik, dişin sallanması, diş etlerinde ağrı ve hassasiyet belirtileri görülebilir.

Perikoronal Apseler

Perikoronal apseler, çıkmakta olan bir dişin, genellikle üçüncü azı dişi (20 yaş dişi) etrafında oluşur. Dişin tam olarak çıkamaması ve bu bölgedeki dokuların enfekte olmasıyla görülür. Belirtiler arasında enfekte bölgede şişlik, ağrı, ağız açma zorluğu ve bölgesel ateş bulunur.

Diş Apsesinin Tedavi Yöntemleri

Periapikal Apseler

Periapikal apseler genellikle kök kanal tedavisi veya diş çekimi ile tedavi edilir. Eğer enfeksiyon yayılmışsa, antibiyotik tedavisi de gerekli olabilir.

Periodontal Apseler

Periodontal apseler, enfekte bölgenin temizlenmesi ve küretaj (kök yüzeyi düzleştirme) işlemleri ile tedavi edilir. İleri vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Perikoronal Apseler

Perikoronal apseler, gömülü dişin cerrahi olarak çıkarılması ve enfekte bölgenin temizlenmesi ile tedavi edilir.

Diş Apsesi ve Risk Faktörleri

Zayıf bağışıklık sistemi, kötü ağız hijyeni, sigara kullanımı, yüksek şeker içeren diyetler, ağız kuruluğu ve önceden mevcut diş problemleri, diş apsesi oluşumu için risk faktörleridir. Tedavi edilmediği durumlarda, diş apseleri cilt altı dokularda ciddi enfeksiyonlara neden olabilir ve alt çene ve göz altındaki dokulara yayılarak hayatı tehdit eden durumlara yol açabilir.

Dr. Öğr. Üyesi Anıl Özgün Karatekin, tedavi edilmeyen diş apselerinin ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini belirterek, "Cilt altı dokularda ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Enfeksiyon, alt çene ve göz altındaki dokulara yayılarak hayatı tehdit eden bir durum olan Ludwig's angina'ya yol açabilir. Enfeksiyon, boğazın arkasındaki dokulara yayılarak parafaringeal apse oluşturabilir." dedi.

Diş apseleri, erken teşhis ve tedavi gerektiren ciddi dental sorunlardır. Kronik enfeksiyonlara ve bağışıklık sistemini zayıflatarak diğer sistemik hastalıkların riskini artırabilir. Bu nedenle, diş apselerinin erken teşhisi ve tedavisi büyük önem taşır. Dr. Öğr. Üyesi Anıl Özgün Karatekin, diş apselerinin tedavi edilmediği durumlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Kaynak: FATMA SEDA CAN