Düğün tarihi ve saatinde çift, düğün mekanına gelir. Belediyelerce görevlendirilmiş olan evlenme kayıt memurları, çiftlerden evlenme niyetlerini açıkça ifade etmelerini ve daha sonra öngörülen prosedürlere uygun olarak bu niyetlerini sözlü olarak teyit etmelerini ister. Evliliğin geçerli olması için de şahitlerin rızası gerekir. Tüm resmi şartlar sağlandıktan sonra çift ile şahitler evlilik cüzdanını imzalar ve evlilik tamamlanmış olur. Bu bürokratik sürecin bir parçası olarak düğünün resmi tatil veya hafta sonu yapılıp yapılamayacağı gibi sorular da yanıt bulacak.
Gerekli tüm formaliteler tamamlandıktan ve tüm evrak işleri tamamlandıktan sonra medeni nikah kıyılabilir. Resmi nikahlar genellikle mesai saatleri içerisinde yapılır ve bu durum nikah tüzüğünde açıkça belirtilir. Fakat, istisnai durumlarda özel istekler veya organizasyonel gereklilikler nedeniyle düğünler açılış saatleri dışında da yapılabilmektedir. Adımlar aynı olsa da, özellikle düğün hafta sonuna denk geliyorsa bazı farklılıklar olabilir.
Örnek vermek gerekirse; hafta sonu yapılacak bir düğünün maliyeti, mesai saatleri içinde yapılacak bir düğünün maliyetinden muhtemelen daha yüksek olacaktır. Bu ücretler yerel yönetimlerin ücret yapılarına göre değişiklik göstermektedir.
Bayram ve hafta sonu düğünleri de mümkün olarak bilinmektedir. İş saatleri içinde gerçekleşecek düğünler için yapmanız gereken tek şey gerekli evrakları doldurmaktır. Fakat, tatiller çalışma dışı zaman olarak değerlendirildiğinden ek şartlar ve prosedür farklılıkları ortaya çıkabilir. Öncelikle, bir bayram düğünü için belirlenen düğün ücretleri, mesai saatleri içinde yapılan bir düğün için belirlenen düğün ücretlerinden farklı olabilir.
Maliyet, yerel yönetiminizin belirlediği oranlara bağlı olarak değişir ve aynı zamanda da diğerine göre daha yüksektir. Ayrıca tatil günlerinde evlenmek için önceden onay almanız gerekebilir. Ayrıca nikahı kıyan kişinin de nikah günü hazır bulunması gerekiyor.