Taytak: Gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum! Taytak: Gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum!

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, konuşmasında 8 yıl önce Türk milletinin, karanlık bir terörist güruhun işgal girişimiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Karakaş, “Ancak, Çanakkale’de ve Kocatepe’de olduğu gibi gerektiğinde vatan için şehit olmayı şeref sayan bu millet, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ve liderliğinde meydanlara inerek iradesine ve gözü gibi üzerine titrediği vatanına sahip çıkmayı bildi” dedi.

Türk milletinin binlerce yıldır yaşadığı coğrafyada pek çok savaş, afet ve yıkımlar gördüğünü ifade eden Karakaş, tüm sıkıntılara rağmen milletin her defasında vatanına sahip çıkmayı başardığını vurguladı.

15 TEMMUZ’UN TARİHÎ ÖNEMİ

Karakaş, 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal’in yaktığı bağımsızlık ateşinin özgürlük mücadelesinin son halkası olduğunu düşündüklerini belirtti. Ancak, 15 Temmuz 2016 gecesi beklenmedik bir şekilde hain bir saldırıya maruz kaldıklarını ifade etti. Kurtuluş Savaşı’nda Nene Hatun, Maraşlı Sütçü İmam, Hasan Tahsin gibi kahramanların yanında, 15 Temmuz gecesi de darbecilere karşı direniş gösteren kahramanlardan bahsetti.

TÜRK MİLLETİNİN DİRENİŞİ VE ÖZGÜRLÜĞÜ

Karakaş, 15 Temmuz gecesi Türk milletinin umutlarına, hayallerine ve özgürlüğüne pranga vurulmak istendiğini belirterek, “O gece elleri silahlı karanlık adamlar, her gün gelip geçtiğimiz caddeleri, nefes aldığımız parklara çıkan yolları ve okul önlerini kesmiş, tıpkı haramiler gibiydi. Yunus Emre’den, Mevlana’dan, Hacı Bektaş’tan, Hacı Bayram Veli’den, Pir Sultan Abdal’dan, Koca Sinan’ın damıttığı medeniyetten beslenen bu toprağın evlatları zalimlere karşı istiklali ve istikbali için direndi” dedi. Karakaş, dünya siyasi tarihine altın harflerle yazılacak bir direniş destanının ortaya çıktığını kaydetti.

15 TEMMUZ’UN DİĞER DARBELERDEN FARKLILIKLARI

Karakaş, yaşanan tüm darbelerin gayri meşru olduğunu belirterek, 15 Temmuz’un Türk milletinin demokratikleşme tarihinde yaşadığı darbelerin son halkası olduğunu söyledi. Bu darbe girişiminin diğerlerinden önemli farklılıkları olduğunu ve bu farklılıkların genç kuşaklara aktarılmasının önemine dikkat çekti.

FETÖ’NÜN İHANETİ

15 Temmuz darbe girişiminin, hain ve iş birlikçiler eliyle teşebbüs edildiğini, dini kisveye bürünmüş bir grup tarafından gerçekleştirildiğini ve vatana karşı ihanette sınır tanımadığını belirtti. Karakaş, “FETÖ demek eşittir din demek değildir. Fettullahçılık demek de İslami bir cemaat demek değildir. Bir casusluk çetesidir” dedi.

HALK DİRENİŞİ

15 Temmuz’un bir diğer önemli farklılığı ise halk direnişiyle karşılaşmış olmasıdır. Karakaş, milletin bu farklılıkları görerek işbirlikçi ihanete karşı direndiğini ve bir diriliş destanı yazdığını ifade etti.

TÜRK MİLLETİNİN ŞAHLANIŞI

Karakaş, 15 Temmuz’un yeni Çanakkale, Dumlupınar, Sakarya olduğunu belirterek, Türk milletinin şahlanarak iradesine sahip çıktığını ve FETÖ gibi ihanet odaklarına bir daha fırsat vermeyeceğini söyledi.

Konferansa Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Fatih Topuz, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Necip Cem İşçimen, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kasapoğlu, Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin, Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanı Vekili Albay Akif Yorulmaz, AKÜ ve AFSÜ akademik ve idari personeli, şehit yakınları ve gaziler katıldı.

Kaynak: FADİME ÖZKARAN