Kısmi emeklilikle on yıl prim ödemiş olan bireyler, belirli bir yaşa ulaştıklarında emeklilik hakkı elde edebilirler. İşte konuyla ilgili detaylar.

Kısmi emeklilik sistemi, 3600 prim günüyle emekli olmayı mümkün hale getiren özel bir uygulamadadır. Bu hak, belirli şartları yerine getiren çalışmalara sunulmaktadır.

9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan kişiler, bu haktan avantajlı bir biçimde yararlanma olanağına sahiptir. Eğer sigorta girişleri bu tarih sonrasında yapılmış ise, prim şartı 4500 ya da 5400 güne kadar çıkabilmektedir.

“Yaş şartı olmadan emeklilik mümkün değildir”

EYT kapsamına girenler, yaş şartı istenmeden emekli olabilmektedir. Fakat, kısmi emeklilik söz konusu olduğunda yaş şartı geçerlidir.

Kadınlarda: 58 yaş

Küresel Piyasalarda Son Durum Ne? Küresel Piyasalarda Son Durum Ne?

Erkeklerde: 60 yaş

Bu yaşları doldurup 3600 prim günlerini tamamlayan çalışanlar, kısmi emeklilik hakkından faydalanabilir.

Prim Odeyene Mujde Sgkdan Yas Sartli Emeklilik 16085

Prim ödeyene müjde; SGK'dan yaş şartlı emeklilik

Maaş Düşük Olacak Mı?

Kısmi emekliliğin maaş bakımından belirgin bir dezavantajı yoktur. Çünkü SGK sistemi içerisinde daha fazla çalışma, her zaman daha yüksek maaş anlamı taşımaz.

Emekli maaşının ana belirleyicisi, ödediğiniz primlerin tutarıdır. Dolayısıyla, asgari ücretten 7000 gün prim ödeyen biri ile 3600 gün prim ödemesi yapan arasında büyük bir fark olmayabilir.

Her iki durumda da en düşük emekli aylığına yakın bir gelir elde etme ihtimali bulunmaktadır.

Kimler Faydalanabilir?

1999 yılı öncesinde sigorta girişi bulunanlar

3600 prim günü tamamlayanlar

Kadınların 58, erkeklerin 60 yaşını doldurmuş olması

Belirtilen kriterleri karşılayan bireyler, SGK’nın en basit emeklilik yollarından birisi olan kısmi emeklilikten yararlanabilirler.

Kaynak: gamze karabulut