“Polislerin yıpranma payı hesaplaması”
Yıpranma payı olarak adlandırılan fiili iş artışı, kanunla belirlenen gün sayısıyla orantılı olarak çalışılan her 360 günde emeklilik katkı payı günlerine eklenen gün sayısıdır. Polis olarak görev yapanlar;
Fiili hizmet zammı için her 360 günde bir 90 günlük ek yıpranma payından alırlar. Bu çerçevede bir yılda çalışılan her saat için toplam 450 gün çalışma saati SGK primine eklenmektedir. Polis memurları, sekiz yıla kadar fiili hizmet artışından yararlanabilecek. Bu, sekiz yıla kadar hizmet ekleyebileceğiniz anlamına gelir. Emeklilik yaşınızdan üç yıla kadar ise yıpranma payı kesilir. Gerisi hizmete eklenir.
Polis Emeklilik Yaşı 2025
Hesaplama süreci ne zaman çalışmaya başladığınıza ve geçerli yasaya bağlıdır. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra çalışma hayatına ilk girenler, kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşında emekli olabilecekler (gerçek bir kıdem indirimi yok). Elbette, bu tarih sonrası polis olan herkes için de kademeli emeklilik hükümlerinin geçerli olacağını ve kademeli emekliliklerin yürürlüğe gireceğini hatırlatmak gerekir. Aşağıdaki bir diğer başlık, bir polis memurunun ilk işe başlama tarihi çerçevesinde kaç yaşında emekli olabileceği sorusuna cevap veriyor.
“Kadın polislerin emeklilik yaşı tablosu”
8 Eylül 1999’dan önce polislik görevine ilk kez ataması yapılan kadınların normal emekliliklerinde tamamlamaları gerekli olan prim günü sayısı 7 bin 200 gün. EYT ile yaş şartının kaldırılmasıyla, bu tarihten önce göreve başlayan kadın polisler yaş şartı aranmaksızın emekli olabilecek.
Polis teşkilatına ilk kez 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında katılan kadınlar için normal emeklilik için gereken asgari prim günü sayısı 9.000, asgari yaş ise 58’dir. Elbette yıpranma payınızı hesaplamak için yıpranma payını 58’den çıkarmanız gerekiyor. 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra ilk kez polis memuru olarak atanan kadınlar için emeklilik için gerekli prim gün sayısı 9.000, asgari yaş ise 58’dir. Bu tarihten sonra katılanlar ise kademeli emeklilik sistemine tabi tutulacak.
“Erkek polislerin emeklilik yaşı tablosu”
8 Eylül 1999 tarihinden önce ilk kez polis memuru olarak göreve başlayan erkeklerin normal emeklilik için tamamlamaları gereken prim günü sayısı 9.000 gündür. EYT yaş şartını kaldırarak, bu tarih çmcesinde memuriyete başlayan erkek polislerin 9 bin hizmet gününü tamamlamaları halinde emekli olabileceklerini duyuruldu.
8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında ilk kez polis memuru olarak ataması yapılan erkekler için emeklilik için gerekli ikramiye gün sayısı 9.000’dir. Minimum yaş sınırı 60’tır. Elbette emeklilik yaşının bu yaştan yıpranma payı da düşülüp öyle hesaplanması gerekir.
1 Mayıs 2008’den sonra ilk kez polis memuru olarak atananlar için emeklilik için gereken ikramiye günü sayısı 9.000, asgari yaş ise 60’tır. Bu tarih sonrasında göreve başlayan polis memurları için kademeli emeklilik hükmü uygulanacaktır. Aynı zamanda tabloya göre gerekli emeklilik yaşı çıkarılarak yıpranmöa payı hesaplanmalıdır.
Bir polis memurunun emekli olması kaç yıl sürer?
Düzenli emeklilikte gerekli hizmet yılı 9.000 gün yani 25 yıl olarak kabul edilir. 7.200 gün ile 20 yıl arasındaki minimum yaş sınırı yalnızca Eylül 1999’dan önce atanan kadın çalışanlar için geçerlidir. Aksi takdirde prim günleri 9000 gün olacaktır.