Osmanlı'daki maymun katliamı, tarihin en ilginç olaylarından biri olarak kaydedilmiştir. İşte bu ilginç olay hakkında farklı tarihi kaynaklardan derlediğimiz araştırma haberimiz…

MAYMUNLARIN KATLEDİLMESİNİN ARDINDAKİ SEBEPLER

Tarihçiler, maymunların Sultan III. Murad’ın imamlığını yapan ve daha sonra Rumeli Kazaskeri olan Molla Abdulkerim Efendi’nin kışkırtması sonucu katledildiğini ifade etmektedirler. Bu katliamın sebebi olarak ise, maymunların evlerde oyun ve eğlence aracı olarak kullanılması gösterilmiştir. Ayrıca bazı kaynaklar, maymunların fuhuş için bile kullanıldığını iddia etmişlerdir. O dönemi anlatan kaynaklarda ise, o gün İstanbul’da dalında maymun asılmayan tek bir ağaç bile kalmadığını yazmaktadır.

Trakya'da "gündöndü" tarlaları agro turizmine katkı sunuyor Trakya'da "gündöndü" tarlaları agro turizmine katkı sunuyor

KUZEY AFRİKA'DAN GELEN MAYMUNLAR

Fesli M

Tarihçiler, maymunların Osmanlı topraklarına Kuzey Afrika’dan getirildiğini belirtmektedirler. Tarihi kaynaklar ise, bu maymunların çeşitli amaçlar için kullanıldığını, hatta görme yeteneklerinin çok gelişmiş olmasından dolayı Osmanlı donanmasında gözcü olarak bile kullanıldıklarını yazmaktadır.

MAYMUNKEŞ MOLLA VE HALKIN TEPKİSİ

Maymunların katledilmesine sebep olan Molla Abdulkerim Efendi’ye, dönemin halkı tarafından “Maymunkeş” lakabı takılmıştır. Tarihçiler, Molla Abdulkerim’in öldüğünde, bütün hayvansever Osmanlı tebaasının kutlamalar yaptığını aktarmaktadır. Ayrıca, III. Murad’ın bu olaylar karşısında ne tepki verdiği hiçbir kaynakta geçmemektedir.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ