İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, tarım ve hayvancılıkla geçinen üreticilerin yaşadığı sıkıntıların her geçen gün derinleştiğini vurguladı. Plansız ithalatların ve yandaşlara kazandırılan paraların ilimize ve ülkemize büyük darbe vurduğunu belirten Olgun, canlı hayvan üretimi yapan üreticilerin artan maliyetler nedeniyle çiftliklerini terk etmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Yem, enerji, akaryakıt, veterinerlik ve ilaç maliyetlerinin astronomik şekilde arttığını ve bu durumun üreticileri iflasın eşiğine getirdiğini söyledi.

Çiftçilerin tarlasını ekemez hale geldiğini belirten Olgun, arpa, buğday, mercimek, nohut ve fasulye gibi ürünlerde yaşanan rekolte düşüşünün çiftçileri zor durumda bıraktığını ifade etti. Üretim maliyetlerindeki tutarsızlıkların, Türk çiftçisini olduğu gibi Afyonkarahisar çiftçisini de kaderine terk ettiğini vurguladı. Banka kredi borçlarını ödeyemeyen ve Bağkur borçlarını karşılayamayan üreticilerin büyük bir borç batağında olduğunu belirten Olgun, neredeyse hakkında icra dosyası açılmadık tek bir üretici kalmadığını söyledi.

Afyonkarahisar’ın doğal taş sektöründe dünya çapında önemli bir üretim merkezi olduğunu belirten Olgun, ancak bu sektörün de ağırlaşan ekonomik şartlardan dolayı büyük bir kriz yaşadığını söyledi. Maden arama ruhsatlarının ve prosedürlerinin zorlaşmasının sektördeki üretim faaliyetlerini engellediğini ifade etti.

Olgun, Afyonkarahisar’daki küçük esnaflar ve sanayi sitesi esnafının yüksek faiz oranları, enerji fiyatlarındaki olağanüstü artış ve adaletsiz vergi sistemi nedeniyle kepenk kapama noktasına geldiğini söyledi. Konut ve işyeri kiralarının almış başını gittiğini, esnafın işyerinin ve işçi memurun oturduğu evin kirasını ödeyemez duruma geldiğini belirtti. Süt maliyetlerinin 18 TL’ye çıktığını ancak süt üreticilerinin sadece 11 TL’ye satış yapmak zorunda kaldığını ifade eden Olgun, bu durumun süt üretiminin sürdürülemez hale gelmesine neden olduğunu söyledi.

Afyonkarahisar’da üretilen turşuluk salatalıkların büyük tüccarlar tarafından düşük fiyatlarla alınmak istenmesinin üreticileri mağdur ettiğini belirten Olgun, tarlalarındaki ürünleri yok pahasına satmak zorunda kalan çiftçilerin zor durumda olduğunu vurguladı.

AK Partili Vekillerden sağlık alanında müjde! AK Partili Vekillerden sağlık alanında müjde!

Olgun, iktidar ve Afyonkarahisar milletvekillerini eleştirerek, yerel seçimlerden sonra kaybettikleri belediyelerin şokunu üzerlerinden atamadıklarını ve her gün yeni enstantaneler üretmeye çalıştıklarını söyledi. İktidarın, vatandaşın gerçek gündemi ile ilgili çalışmak yerine, gösterişle uğraştığını belirtti. Ankara-İzmir Tren hattı ve Af-ray projelerinin akıbetini sorgulayan Olgun, vatandaşın sandıkta sorumlulara gereken cevabı vereceğini ifade etti.

Konuşmasında rahmetli Süleyman Demirel'in 1987 bütçe görüşmelerinde söylediği bir anekdotu da paylaşan Olgun, aşırı enflasyonun dar gelirliyi ezdiğini ve bu durumun Kristof Kolomb’un yumurtası olarak tanımlanabileceğini söyledi. Kolomb'un yönteminde olduğu gibi, hile yoluyla da olsa bir şekilde sonuca ulaşıldığını belirten Olgun, iktidarın ekonomideki köklü sorunları çözmek yerine, yüzeysel müdahalelerle günü kurtarmaya çalıştığını ifade etti.

Kaynak: CEMİLE KAYTAN