Sözbilir, Kahramanmaraş'tan geçen Maraş Fay Zonu'nun hala kırılmadığını ve bu fayın potansiyel olarak 6,8 büyüklüğündene kadar deprem üretebileceğini belirtti. Yaptıkları incelemeler sonucunda, özellikle Maraş Fay Zonu'nun güney bölümünün en yüksek aktiviteye sahip olduğuna işaret eden Prof.

Yapılan vakalar, Maraş Fay Zonu'nun oğlu 10 bin yılda üç kez deprem meydana geldiğini ortaya koyduğunu ifade eden Sözbilir, fayın ortalama olarak onun 3 bin yılda bir hareket ettiğini belirtti. Maraş Fay Zonu üzerinde 1500'lü yıllarda bir deprem meydana geldiği aktarılan Sözbilir, bu bölgedeki hareketliliğin devam ettiğini ve fay hattının yeni bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.

Kırılmayan Faylar ve Sismik Boşluk Tehdidi

Ateş ve ishal yapıyor… Her yemekte kullanılan o gıda şimdi her yerden toplanıyor! Ateş ve ishal yapıyor… Her yemekte kullanılan o gıda şimdi her yerden toplanıyor!

Prof. Dr. Sözbilir, Doğu Anadolu Fayı'nın kuzey ucunda yer alan Bingöl'deki kırılmayan fay segmentlerinin sismik olarak oluşturulduğunu ve bu bilgilerin de depremle oluşturulduklarını söyledi. Bingöl Yedisu Segmenti'nin Kuzey Anadolu Fayı'nın bir kolu olduğu ve henüz kırılmadığını söyleyen Sözbilir, “Bingöl ve bu faylar sismik ayrılmış olarak kabul ediliyor. Yani deprem aralığı, günümüzde artık burada bir deprem olması işaret ediyor.” tasarruf kullanıldı.

Ölüdeniz Fayı da Risk Taşıyor

Sözbilir ayrıca, 6 Şubat depremleri sırasında kırılmayan Ölüdeniz Fayı'nın da dikkatle incelenmesi gerektiğini belirtti. Özellikle Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa gibi Türkiye sınırları içinde kalan fay segmentlerinin halen kırılmamış olduğuna değinen Prof. Dr. Sözbilir, bu segmentlerin de potansiyel risk oluşmasını ve burada da çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Kırılmamış Faylar Üzerine Devam Eden Araştırmalar

6 Şubat depremlerinin ardından Narlı, Erkenek, Pazarcık, Amanos, Çardak ve Doğanşehir gibi birçok segmentin kırıldığı kuzeye ancak doğru devam eden Malatya Fayı'nın henüz kırılmadığını aktaran Prof. Dr. Sözbilir, 16 Ekim'de Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5 ,9 büyüklüğündeki depremin ardından Bingöl'e kadar kırılmamış segmentlerin kaldığına dikkat çekildi. Bingöl'e doğru kırılmayan fay parçalarının yeni bir depreme zemin hazırlandığını belirtti.

Prof. Dr. Sözbilir'in açıklamaları, Maraş Fay Zonu, Bingöl Yedisu Segmenti ve Ölüdeniz Fayı gibi risk taşıyan fay hatlarına yönelik yapılaşma ve deprem önlemlerinin bir kez daha taşınması uyarısı. Bu fay hatları üzerinde daha kapsamlı araştırmaların sürdüğünü belirten Sözbilir, potansiyel deprem bölgelerinde toplanmanın genişletilmesine dikkat edildi.

Kaynak: CEMİLE KAYTAN