BRİCS ve Yeni Dünya

Küresel Batı dizaynlı dünyanın hakimiyet coğrafyasındaki diriliş ve bağımsızlık adımları Uluslararası yeni örgütlerin  oluşması ile perçinlenmektedir.

Dünya Finansal Sistemi

Dünya Siyasi Hakimiyet Sistemi

Siyasal modeller değişimi

Milliyetçi yapıların güçlenmesi ve emperyal sisteme karşı duruş ortaya koyan yönetimlerin iktidarlara gelmesi

Sömürülen zenginliklerin millileştirilmesi

Yerli ve milli kaynaklara dönüşün hızlanması

Eğitim sistemlerinin oluşturulması

İtalya'da İsrail Milli Futbol Takımının maçı öncesi Filistin'e destek yürüyüşü düzenlendi! İtalya'da İsrail Milli Futbol Takımının maçı öncesi Filistin'e destek yürüyüşü düzenlendi!

Kısaca Küresel Batı'nın sömürge sistemi içinde yer alan bütün oluşumların karşısında yeni dünya düzeninin kurulmasının adımı olarak BRİCS Şangay İşbirliği Örgütü ve benzeri yapıların oluştuğunu göreceksiniz. Yeni Ekonomi ve Güç Merkezi BRİCS dünya ülkelerinin dikkatini çekmektedir.

Küresel GSYH'nin yüzde 26'sına, dünya ticaretinin yüzde 20'sine BRICS ülkeleri hâkimdir.

Dünya döviz rezervlerinin yüzde 50'ye yakını yine bu ülkelerin elindedir. Fortune Global 500 şirketler listesindeki 500 şirketin 3'te biri BRICS ülkelerine aittir.

BRICS ülkeleri satın alma paritesine göre G-7 ülkelerini çoktan geride bıraktı.1995 yılında Küresel Gayri Safi Milli Hâsıla içinde BRICS ülkelerinin payı % 16,9 iken G-7 ülkeleri % 44,9'du. 2023 yılında ise BRICS payı % 32,1 iken G-7'nin payı % 29,9'a geriledi. Bu süreçte G-7 dünyanın en borçlu yapısı olduğu gibi artık bir tüketim topluluğuna dönüştü. Oysa BRICS bir üretim topluluğu seviyesine yükseldi.Küresel maden rezervlerinin % 60'ına sahip olan BRICS, nadir toprak elementlerinin rezervine ve üretiminde en büyük güçtür. Nadir elementlerin üretiminde başta Çin  Brezilya, Vietnam, Rusya ve Hindistan geliyor.( 17 adet element bulunuyor.) Bu elementler teknolojiden, askeri endüstriye, sağlıktan, uydulara kadar birçok alanda kritik rol oynuyor.  (Türkiye'de bulunan hariç)

Üretim,enerji, hammadde ve tarımsal üretim alanında dünyadaki en büyük kaynaklara sahip ülkelerin BRİCS üyesi olduğunu görmekteyiz.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ