Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde coğrafi işaret tescilli "dalbastı" kirazı hasadı başladı. Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, bu yıl kirazın kalitesinin çok yüksek olduğunu belirtti.

06 2024 12062024 Kiraz1

"Dalbastı" Kirazının Özellikleri

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, "dalbastı kirazı" için, "Kiraz yapısal olarak yamaç arazileri seviyor, bu nedenle bizim kirazın kalibresi büyük ve aroması zengin," ifadelerini kullandı. Solmaz ayrıca, Malatya'da yetişen her ürünün şeker oranının yüksek olduğunu vurguladı.

06 2024 12062024 Kiraz2

Depremlerin Etkisi ve Beklentiler

Hasada katılan Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin Malatya'nın kayısı ve kiraz üretimini olumsuz etkilediğini belirtti. Ancak bu yıl her iki üründe de yüksek verim beklendiğini söyledi. Çiftçilere bol kazançlar dileyen Baytak, kiraz üretiminin artırılması için destek sözü verdi.

Thumbs B C 37Ad46C751Cef22E78D4C305C82955Bc

İhracat ve İşçilik Sorunları

Doğan Solmaz, bu yıl "dalbastı kirazı" için ihracatçının aradığı büyüklüğe ulaşıldığını ancak kiraz toplama alanlarının yetersiz olması nedeniyle ihracatın istenilen düzeyde olmadığını dile getirdi. Ayrıca, işçilik maliyetlerinin yüksek olduğunu ve işçi bulmakta zorlandıklarını belirten Solmaz, "İşçiye 1500 lira yevmiye ve 2 öğün yemek veriyoruz, bu bize maliyeti 2 bin lirayı buluyor," dedi.

2024-YKS ek yerleştirme sonuçları açıklandı! 2024-YKS ek yerleştirme sonuçları açıklandı!

Kirazın sapıyla birlikte toplanması gerektiğini ve bu işlemi bilen insanların yapmasının önemli olduğunu vurgulayan Solmaz, aksi halde kirazın deforme olup raf ömrünün kısaldığını belirtti. Depremin ekonomik zarara neden olduğunu ifade eden Solmaz, işçilerin genellikle şehir dışında kaldığını ve bu nedenle işçi bulmakta zorluk çektiklerini söyledi. İhracatçının şu an kirazın kilogramını 40-50 liradan satın aldığını da ekledi.

Kaynak: AA