Powell, Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği'nin yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin güçlü olduğunu ve Fed'in gerektiğinde tüm araçları kullanacağını ifade etti. Powell ayrıca, politika duruşunun zamanla daha nötr hale gelebileceğini ancak acele etmeyeceklerini vurguladı. Bu açıklamalar, Fed'in faiz indirimlerine devam edebileceği beklentisini artırdı.

ABD’de hafta boyunca açıklanacak istihdam verileri, ekonominin genel gidişatına dair önemli ipuçları verecek. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise iş gücü piyasasının zayıflaması halinde faiz indirimlerine daha açık olunabileceği sinyalini verdi.

AVRUPA'DA RESESYON TEHLİKESİ VE BELİRSİZLİK

Hayat standartları iyileştirildi! Hayat standartları iyileştirildi!

Avrupa tarafında ise resesyon korkuları giderek artıyor. Almanya'nın enflasyon oranı eylül ayında %1,6'ya gerileyerek Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) hedeflerinin oldukça altında kaldı. Bu durum, ECB'nin atacağı adımlara dair belirsizlikleri de artırıyor. ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun zamanında hedefe döneceğine dair güvenlerinin arttığını ancak faiz oranları konusunda kesin bir yol haritası taahhüdünde bulunmadıklarını belirtti.

PİYASALARDA KARIŞIK SEYİR

Dünya genelinde piyasalar karışık bir seyir izlerken, ABD'de borsalar yükselişle kapandı. Dow Jones %0,04, S&P 500 %0,42, Nasdaq ise %0,38 oranında değer kazandı. Avrupa borsaları ise satış ağırlıklı bir gün geçirirken, bugün gözler Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine çevrildi.

Asya piyasalarında ise tatil nedeniyle bazı ülkelerde işlem yapılmazken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi %1,9 oranında yükseliş gösterdi.

TÜRKİYE'DE BIST 100 DÜŞÜŞTE

Yurtiçinde ise Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksi günü %1,14 azalışla 9.665,78 puandan tamamladı. Dolar/TL ise %0,1 artışla 34,1906 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, küresel ekonomik verilerin piyasalar üzerindeki etkisinin dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtiyor. İmalat sanayi PMI ve TÜFE verileri, önümüzdeki günlerde piyasalardaki yönü belirleyebilir.

TAKİP EDİLECEK VERİLER:

10.00 Türkiye, eylül ayı imalat sanayi PMI

12.00 Avro Bölgesi, eylül ayı TÜFE

17.00 ABD, eylül ayı ISM imalat sanayi PMI

Küresel piyasaların yön bulmakta zorlandığı bu dönemde, ekonomik veriler ve merkez bankalarının açıklamaları dikkatle takip edilecek.  

Kaynak: AA