Bu tür durumlarla karşılaşanların, hastalıklarının tedavi edilebilir olduğunu unutmamaları gerekiyor.

Çok Yiyip Hemen Yatmak Bakın Neye Yol Açıyor? Çok Yiyip Hemen Yatmak Bakın Neye Yol Açıyor?

UTANÇ KAYNAĞI OLAN VAJİNAL ENFEKSİYONLAR

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, toplumun yüzde 5'inin cinsel yolla bulaşan hastalıklar nedeniyle jinekoloji polikliniklerine başvurduğunu belirtiyor. Kadınlar, en çok HPV enfeksiyonu sonucu gelişen kondilomlardan utanıyor. Bu hastalık, estetik olmayan bir görüntü oluşturduğundan, birçok kadın tarafından sır gibi saklanıyor.

İDRAR KAÇIRMA VE TOPLUMSAL BASKI

Prof. Dr. Ünlü, kadınların en çok utandıkları diğer hastalığın idrar kaçırma olduğunu belirtiyor. Türkiye'de her 5-10 kadından biri bu sorunu yaşıyor, ancak çoğu, çevreye yayılan kötü koku nedeniyle bu durumu doktorlarına bile söyleyemiyor. Özellikle menopoz sonrası sık görülen bu sorun, tedavi edilmediğinde rahim sarkmasına kadar ilerleyebiliyor.

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Zeren, erkeklerde en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalığın üretrit olduğunu belirtiyor. Bir diğer yaygın hastalık ise HPV'nin yol açtığı genital siğiller. Erkekler, bu hastalıklar karşısında utanç duymaktan çok, evlilikleri ve ilişkileri nedeniyle bu durumu nasıl ifade edecekleri konusunda kaygı yaşıyor.

KADINLARDA HORLAMA UTANCI

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, horlama şikayetiyle hekime başvuranların çoğunun komik duruma düşme kaygısı yaşadığını belirtiyor. Özellikle kadınlar, partnerlerinin horlamalarını duyacağı düşüncesinden çok utanıyor. Ancak horlama, birçok hastalığın habercisi olabileceğinden utanma duygusunu bir kenara bırakıp doktora başvurmak önemli.

ERKEKLERDE HORLAMA VE BOŞANMA

Prof. Dr. Çuhadaroğlu, erkeklerin çoğunun "erkek adam horlar" düşüncesine sahip olduğunu belirtiyor. Bu durum, boşanma nedenlerinden biri bile olabiliyor. Çuhadaroğlu, bir vaka örneğiyle bu durumu açıklıyor: "Bir kadın hastam, horladığı için eşinin kendisine boşanma davası açtığını söylemişti. Yaptığım görüşmede öğrendim ki kocası da horluyormuş. Bunu sorduğumda eşinden aldığım yanıt, ‘Ben erkeğim, tabii horlarım’ oldu."

ERKEKLERDE ELLE MUAYENE UTANCI

Hemoroid ve Rektal Muayene

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Karahasanoğlu, 50 yaş üstü insanların yarısında hemoroid nedeniyle yakınmalar olduğunu belirtiyor. Erkekler, "Hemoroid sorunum var" dediklerinde elle (rektal) muayene olmaları gerektiğini biliyor ve bundan utandıkları için hastalıklarını saklama ihtiyacı duyuyorlar. Rektal muayeneden kaçınan hastalar, genellikle eczanelerden ya da yakınlarının kullandığı ilaçlarla kendilerini tedavi etmeye çalışıyor.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ