Sabri Bektöre Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminere; İİBF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Demirtaş, Bolvadin Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fişne, Afyon Denetimli Serbestlik Müdürü Mahmut Kıran ve Dinar Denetimli Serbestlik Müdürü Hakan Savaş ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı.
“Gönüllü çalışmak, mülakatlarda yararlı olacak”
Seminerin açış konuşmasını yapan Bolvadin Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fişne, Afyonkarahisar’ın Bolvadin ve Dinar Serbest Müdürlükleriyle bir arada bulunarak kariyer fırsatlarının da olduğu sistemin tanıtılması adına toplanıldığını belirtti. Fişne, “Kamuda çalışmayı düşünenlerin, seminerin gönüllülük kısmını dikkatli dinlemelerini öneriyorum. Gönüllü olarak çalışmanın memurluk mülakatlarında yararlı olacağını düşünüyorum” dedi.
“Denetimli serbestlik, salıverilme değil”
Afyonkarahisar Denetimli Serbestlik Müdürü Mahmut Kıran ise yaptığı açış konuşmasında Denetimli Serbestlik sisteminin toplumda; dışarıda salıverilme ve cezasızlık algısını oluşturduğunu kaydetti. Denetimli Serbestliğin tam anlamıyla salıverilme olmadığını vurgulayan Kıran, “Şüpheli, sanık ve hükümlü haklarında verilen tedbir kararı gereği ihtiyaç duyduğu her türlü hizmet ve programın içerisinde barındırıldığı bir sistemin parçası olmayı kabul eder ve bu şekilde bize gelir. Buradaki kararlara uymazsa kapalı ceza infaz kurumları veya açık ceza infaz kurumları cezasının kalan kısmını yerine getirmekle yükümlüdür” diye konuştu.
“Eğitimle iyileştirme ve rehabilitasyon çalışmaları yapılıyor”
Dinar Denetimli Serbestlik Müdürü Hakan Savaş ise Denetimli Serbestlikte eğitimle iyileştirme ve rehabilitasyon çalışmalarının da yapıldığını ifade etti. Savaş, “Müdürlüklerimizde eğitim geliştirmeden sorumlu uzman öğretmenlerimiz, psikologlar, sosyologlar görev almakta. Sizlerde gönüllü olarak müdürlüklerimizde görev alabilirsiniz” dedi.
“Bireyi yeniden topluma kazandırmayı hedefliyoruz”
Bolvadin Denetimli Serbestlik Müdür Yardımcısı Fatma Akar konuşmasında Denetimli Serbestliğin yalnızca bir denetim mekanizması olmadığını aynı zamanda yeni bir hayat kurma fırsatı da olduğunu belirtti. Akar, “Biz bir yandan toplumu suçtan korumaya çalışırken bir yandan da bireyi yeniden topluma kazandırmayı hedefliyoruz” dedi. Akar, “Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde kurulduğu günden itibaren çok farklı çalışmalar yapılıyor. Üniversiteler ile sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği protokolleri imzalıyoruz. Bu protokoller kapsamında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyoruz. 2024 yılında üniversiteler ile yaptığımız iş birliği protokolü kapsamlı hale getirildi. Bu noktada akademisyenlerin ve öğrencilerin desteği ile sosyal sorumluluk projelerini arttırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
“Çocuk suça sürüklenmiş gözüyle bakılıyor”
Bolvadin Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde görev yapan Psikolog Veysel Atay ise Denetimli Serbestliklerin yalnızca ağır ceza komisyonlarının olduğu yerlerde kuruldukları bilgisini verdi. Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün görevleri hakkında açıklamalarda bulunan Atay, şunları söyledi:
“Denetimli Serbestlik Müdürlükleri, haklarında adli merciler tarafından karar verilen çocuk, genç, yetişkinlerin toplum içinde takip ve denetimlerini sağlayarak tekrar suç işlemesini önlemeyi, kişilerin topluma uyum sorunlarını ortadan kaldırarak topluma kazandırmayı amaçlayan müdürlüklerdir” dedi. Yargıda çocuklar üzerine kararların her zaman lehine düzenlendiğine ve yetişkinler gibi hükmolunmadıklarına dikkat çeken Atay, “Normal bir yetişkin yükümlü iki kez uyarı üçüncü ihlalinde açık ceza infaz kurumuna iade edilirken çocukta bu üç uyarı dördüncüsünde çocuk açık ceza infaz kurumuna iade şeklinde uygulanıyor. Yargıda çocuklara suç işleyen değil o çocuk suça sürüklenmiş gözüyle bakılıyor. Biz de bu gözle bakıyoruz. Bundan dolayı çocuklarda biraz daha yumuşak bir sınırlama var.”
Seminer, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.