Panelin açılışını yapan konuşmacılar, yapay zekanın sunduğu fırsatları ve karşı karşıya olduğu tehditleri detaylı bir şekilde ele alarak katılımcılara önemli değerlendirmeler sundular.

YAPAY ZEKA: FIRSATLAR VE TEHDİTLER

Panelde ilk olarak söz alan konuşmacılardan Sağıroğlu, yapay zeka teknolojilerindeki son gelişmeleri aktardı ve bu teknolojilerin sunduğu fırsatlar hakkında şunları söyledi:

“Yapay zekada; açık ve ücretsiz erişim sağlama ön planda, modeller artık zeki sohbet robotlarından çok daha fazlasını yapabiliyor. Yazılanı, konuşulanı veya girilen veriyi anında anlayan ve buna göre tepki veren sistemler mevcut. Yapay zeka, akılları baştan alan teknolojiler olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca, canlı soru-cevap özellikleri, matematiksel denklemleri çözme, önerilerde bulunma, pek çok dilde konuşma ve çeviri yapabilme gibi imkanlar sunuyor. Diğer yandan, hataları düzeltme, dokümanları özetleme ve kişilere özel eğitim süreçlerini optimize etme gibi fırsatlar da sunulmaktadır.”

Sağıroğlu, yapay zekanın sağladığı fırsatlar kadar tehditler oluşturduğuna da dikkat çekerek, “Yapay zeka, suçları özendirebilir, toplumsal korkuya neden olabilir ve halüsinasyonlar oluşturabilir. Ayrıca, cinsiyetçilik, ırkçılık gibi sorunları da ortaya çıkarabilir. Güvenlik ve mahremiyetin ihlali de söz konusu olabilir. Dünya ekonomisi ve ülke politikaları üzerinde de önemli etkiler yaratabilir” dedi.

25Nisan2518

YAPAY ZEKA VE YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ

Yapay zeka ve mühendislik ilişkisini anlatan bir diğer konuşmacı ise Ankara Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Karakuş oldu. Karakuş, yapay zekanın mühendislik dünyasında nasıl devrim yarattığını ve yazılım mühendisliğine etkilerini aktardı:

“Yapay zeka, hayatımızı köklü bir şekilde değiştiren bir süreç. Artık mühendisliğin her alanına doğrudan etki eden bir yapı taşı haline geldi. Yapay zeka, yazılım mühendisliğinde çok daha karmaşık bir rol üstleniyor. Kod yazmaktan çok daha fazlasını içeriyor. Yazılım mühendisliğinde, yazılım geliştirme süreçlerini mühendislik bakış açısıyla ele alıyoruz. Yapay zeka, bu süreçlerin her aşamasını dönüştürdü. Kodun otomatik yazılmasından, hata tespiti ve test süreçlerine kadar her alanda etkisini gösteriyor” dedi.

25Nisan2517

ÜRETKEN YAPAY ZEKA VE İÇERİK ÜRETİMİ

Panelde, üretken yapay zeka üzerine de önemli bilgiler verildi. AKÜ Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Yazılımı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Haşim Yurttakal, üretken yapay zekanın içerik üretme alanındaki kullanımını anlattı. Yurttakal, üretken yapay zekanın, geleneksel yapay zekadan farkını şu şekilde açıkladı:

AK Parti Heyetinden Arı Yetiştiriciliği Birliği'ne Ziyaret AK Parti Heyetinden Arı Yetiştiriciliği Birliği'ne Ziyaret

“Üretken yapay zeka, mevcut verilerden yola çıkarak özgün içerikler üretebilir. Bu, gerçek bir insan gibi içerik üretmesi anlamına gelir. Yani, sadece mevcut verilerden kararlar almakla kalmaz, yeni ve yaratıcı içerikler oluşturur. GPT gibi modeller de bu üretken yapay zekanın örneklerinden biridir. Bu modeller, önceden eğitilmiş verilerden yola çıkarak dönüştürücü yapılarla özgün içerikler üretir.”

25Nisan2508

PANEL SORU-CEVAP BÖLÜMÜYLE TAMAMLANDI

Yapay zeka ve mühendislik konularında yapılan sunumların ardından, katılımcılar soru-cevap bölümünde konuşmacılara çeşitli sorular yöneltti. Panelin sonunda, konuşmacılara plaket takdim edilerek etkinlik sonlandırıldı.

Yapay zeka üzerine yapılan bu panel, teknolojinin günlük yaşantımıza etkilerini daha iyi anlamamıza ve gelecekteki gelişmelere dair daha derinlemesine bir bakış açısı kazanmamıza olanak sağladı. Katılımcılar, yapay zekanın sunduğu fırsatlar kadar, yaratabileceği olası tehditlere de dikkat çekilmesinin, gelecekteki çalışmalar için önemli bir rehber olacağını belirttiler.

25Nisan2516

25Nisan2513

25Nisan2510

Kaynak: Gamze Karabulut