Siyah Martı animasyon şirketi ortaklarından yapımcı Nurullah Yenihan, Türkiye'de animasyon sektörünün gelişimini, yeni projelerini ve Hazreti Muhammed'in hayatının anlatılacağı animasyon filmini muhabire anlattı.

Türkiye’nin zemin sıvılaşmasını çözecek malzeme Türkiye’nin zemin sıvılaşmasını çözecek malzeme

Yenihan, Türkiye'de animasyon sektöründe üretim kapasitesi anlamında bir geriye gidiş yaşandığını ancak sinemadaki seyirci sayıları açısından büyük bir değişim olmadığını söyledi.

Kovid-19 salgını öncesi rakamlarına göre animasyon film seyirci sayısındaki düşüş ortalamasının dünyada yüzde 50'lere ulaşırken, Türkiye'de yüzde 25'lerde kaldığına dikkati çeken Yenihan, şöyle devam etti:

"Üretim kapasitesi anlamında Türkiye'de bir geriye gitme var. Bunun birçok sebebi de var. Oyun sektörünün bir darbesi oldu, bizim yetişmiş personelimizi transfer etti ve yenilerini yetiştirmek zorunda kaldık. Pazardaki ekonomik hareketlilik animasyon sektörünü de vurdu. Çünkü ödenmesi gereken maaşlar, yazılım kiraları, donanım giderleri dolara endeksli olduğu için çok yüksek arttı. Fakat karşılığında pazarda böyle bir rakam artışı olmadığı için stüdyolar küçülmeye doğru gitti."

Yenihan, dünyada dizi satışları ile ilgili bir durgunluğun olduğuna da işaret ederek, "Fuarlara gittiğimiz zaman aldığımız geri bildirimler bu yönde. Fakat sinema satışlarında bir hareketlilik var. Pandemi döneminde sinema üretiminde azalma olunca özellikle dijital platformların yayın açığı doğmaya başladı. Sinema satışlarımız çok mükemmel olmasa da yavaş yavaş ivme kazanıyor, iyi gidiyor. Gelecekte umut vadeden ilişkiler oluşturuyor." dedi.

Kaynak: AA