2005 yılından bu yana bilanço esasına göre defter tutan ve yaklaşık 1,6 milyon mükellefin alım-satımlarını bildirdiği Ba-Bs formları, yeni düzenlemeyle yürürlükten kaldırıldı. Elektronik belge kullanımı ve kurumlar arası veri paylaşımı bu formlara olan ihtiyacı azaltırken, bu değişiklik sayesinde mükelleflerin iş yükü hafifletildi.

E-TEBLİGAT KAPSAMI GENİŞLETİLİYOR

2016 yılında hayata geçirilen ve bugüne kadar 9,5 milyon kişi tarafından kullanılan e-Tebligat uygulamasıyla tebligatlar ücretsiz ve hızlı bir şekilde elektronik ortamda iletiliyor. Yeni düzenlemeyle, 1 Ocak 2025'ten itibaren sıfır araç satın alan mükelleflerin de e-Tebligat sistemine dahil edilmesi öngörülüyor. Ancak engellilik oranı yüzde 90’ın üzerinde olanlar ve 18 yaş altı kişiler bu zorunluluktan muaf tutulacak.

YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ DÜZENLEMESİ

Bakanlık, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar ile ilgili düzenlemeleri de netleştirdi. Yeni düzenlemeye göre, bu cihazlarla yapılan satışlar, yazılım firmaları ve cihaz üreticileri tarafından entegre edilecek. Entegrasyonun sağlanmaması durumunda firmalara her bir tespit için 200 bin lira özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca POS cihazı ile ödeme yapan işletmeler için de belirlenen limitler ve şartlar güncellendi.

VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLER DİJİTALLEŞİYOR

GİB tarafından geliştirilen Dijital Vergi Dairesi ile mükellefler, dilekçe verme, bildirimde bulunma ve ödeme gibi birçok vergisel işlemi elektronik ortamda gerçekleştirebiliyor. Yeni düzenleme ile mali müşavirler, mükelleflerin bilgilerine ihtiyaç duymadan Dijital Vergi Dairesi üzerinden yetkili oldukları işlemleri gerçekleştirebilecekler. Bu adımlar, hem mükellefler hem de meslek mensupları için bürokrasiyi azaltmayı hedefliyor.

Türkiye'nin ham çelik üretimi ağustosta yıllık bazda yüzde 13,9 arttı! Türkiye'nin ham çelik üretimi ağustosta yıllık bazda yüzde 13,9 arttı!

Kaynak: AA