Kütüphanenin engelli biriminde, engelli bireylerin bilgiye sınırsız erişimini sağlamak amacıyla çeşitli kolaylıklar ve hizmetler sunuluyor. Görme engelli bireyler için dijital ortama aktarılan kitaplar, sesli hale getirilebiliyor ya da Braille yazıcılarla çıktıları alınıyor. Bu sayede bilgiye erişimde fırsat eşitliği sağlanmış oluyor.
Kütüphanede dijital ortamda sunulan kitaplar, görme engelli bireyler için iki farklı yöntemle erişilebilir hâle getiriliyor. Sesli kitap isteyenler için bilgisayar programları aracılığıyla seslendirme yapılırken, talep üzerine birimdeki ses kayıt stüdyosunda gönüllü okuyucular kitapları okuyarak sesli kitap haline getiriyor. Ayrıca, Braille yazıcılarla görme engelli bireylerin anlayabileceği çıktılar hazırlanıyor. Böylece, kitaplar hem sesli hem de dokunarak okunabilir hâle getiriliyor.
FIRSAT EŞİTLİĞİ İÇİN BİLGİYE ERİŞİM SAĞLANIYOR
OMÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’ndan öğretim görevlisi İbrahim Ethem Olukcuoğlu, engelli biriminin amacının bilgiye erişimde fırsat eşitliğini sağlamak olduğunu belirtti. Kütüphanenin engelli birimi yalnızca üniversite öğrencilerine değil, tüm vatandaşlara açık olup, engelli bireylere danışmanlık hizmetleri verilmektedir. Olukcuoğlu, engelli biriminde kitapların sesli hale getirilmesi, metin haline dönüştürülmesi ya da Braille yazıcılarla çıktılar hazırlanarak, görme engelli bireylerin bilgiye erişiminde herhangi bir engel bulunmadığını ifade etti.
Engelli biriminde doğuştan görme engelli olarak çalışan Fatma Satılmış, görme engellilerin engelli birimine sağlık kurulu raporları ile başvurabildiğini belirtti. Satılmış, kitapları PDF formatına çevirerek, ekran okuyucularda dinlemeye uygun hâle getirdiklerini ve sesli kitap talep eden bireylerden aldıkları kitapları, gönüllü okuyuculara vererek seslendirip, e-posta yoluyla ilettiklerini aktardı.
ÖĞRENCİLER DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI
OMÜ Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Abdullah Yiğit, üniversiteye geldiği ilk yılda kütüphanenin engelli birimini keşfettiğini ve burada birçok kaynağa kolayca erişebildiğini dile getirdi. Yiğit, "Ders kitabı ya da test kitabı ihtiyaç duyduğumda, kütüphaneye başvuruyorum. PDF ya da sesli formatta hemen alabiliyorum. Sınav için gerekli kitapları da bu şekilde hemen temin edebiliyorum" diye konuştu.
İlahiyat Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Burak Yıldız ise, engelli birimin sunduğu hizmetlerle eğitim hayatının çok daha kolaylaştığını belirtti. Yıldız, "Ders kitaplarımı puntoları büyütülerek okuyabiliyorum. Engelli birimi sayesinde ders kitaplarının PDF'lerini alabiliyor, üzerine notlar ekleyebiliyorum. Bu hizmet, eğitim sürecimi oldukça kolaylaştırıyor ve sınavlarda başarı şansı sağlıyor" şeklinde konuştu.
OMÜ Kütüphanesi'nin engelli birimi, görme engelli bireyler için sunduğu bu hizmetlerle eğitimde fırsat eşitliğini pekiştiriyor. Kütüphane, dijital dönüşümle birlikte, engelli bireylerin bilgiye erişimini kolaylaştırmak ve onların akademik yaşamlarını daha verimli hale getirmek adına önemli bir adım atmış oldu.