Son yılların en popüler yemeklik yağlarından biri olan kanola yağı sağlıklı bir yağ olarak kabul ediliyor ancak uzmanlar bazı yağ türlerinin sağlık açısından olumsuz etkileri olabileceğini söylüyorlar. Soğuk presleme yoluyla elde edilmiş olan saf kolza yağının yüksek sıcaklıklarda toksik maddelerden açığa çıkarabildiği ve kansere neden olabilecek zararlı bileşikler oluşturabileceği belirtiliyor.

Zeytinnn4

Hangi durumlarda kullanmak gerekiyor?

Farklı üretim yöntemlerine göre kolza yağı iki türe ayrılır. Bunlar rafine ile saf kolza yağıdır.

Rafine kolza yağı: Yüksek sıcaklıklarda işlendiği için pişirme ve kızartmaya uygun kabul edilmektedir ancak bu işlem yağın içerğindeki besin değerini kaybetmesine neden olabilir.

Saf kolza yağı: Bu yağ çeşidi soğuk presleme yöntemiyle üretilir. Zengin besin değeriyle öne çıkan bu yağ çeşidi sadece soğuk yemeklerle salatalarda kullanılır. Yüksek sıcaklıklar omega-3 yağ asitlerini parçalama ve kanserojen üretme riski taşır.

Yargıya ilişkin düzenlemeler içeren kanun Resmi Gazete'de Yargıya ilişkin düzenlemeler içeren kanun Resmi Gazete'de

“Yağ seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar”

Kolza yağını doğru kullanmaya nasıl dikkat etmeniz gerekiyorsa, doğru yağı seçmek de sağlıklı bir yemek pişirme deneyiminde çok önemlidir. Rafine zeytinyağı, ayçiçek yağı, yer fıstığı yağı üzüm çekirdeği yağı pişirme işlemlerine uygunken, soğuk sıkım kolza, ceviz ve keten tohumu yağları soğuk yemeklerde salatalarda ve soğuk tariflerde kullanılmaktadır.

Kaynak: Fatma Seda Can