Metabolik, psikolojik ve sosyolojik faktörlerin kontrolünün kaybedilmesi durumunda, beslenme sorunlarının ortaya çıktığını belirten uzmanlar, bunların arasında en yaygın olanın duygusal yeme olduğunu ifade ediyor.
DUYGUSAL YEME: OLUMSUZ DUYGULARLA BAŞA ÇIKMA YÖNTEMİ
Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, duygusal yemenin, olumsuz duygulara tepki olarak gelişen ve aşırı yeme eğilimini gösteren bir davranış bozukluğu olduğunu vurguluyor. Özellikle yoğun stres, anksiyete, depresyon, kızgınlık, öfke ve hüzün gibi duygu yoğunluklarının arttığı zamanlarda duygusal yeme davranışının daha sık ortaya çıktığını belirtiyor.
YEME BOZUKLUKLARI VE PSİKOLOJİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, Yeme Bozukluğu Farkındalık Haftası'na dikkat çekerek, yeme bozuklukları ve psikoloji ilişkisini değerlendiriyor. Sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenmenin önemine vurgu yaparak, metabolik, psikolojik ve sosyolojik faktörlerin kontrolünün kaybedilmesi durumunda çeşitli beslenme sorunlarının ortaya çıktığını belirtiyor.
DUYGUSAL YEME VE DUYGUSAL DURUMLAR ARASINDAKİ BAĞLANTI
Bilim insanlarının farklı duygu durumlarının yeme davranışını nasıl etkilediğini araştırdığını belirten Taşkın, duygusal yemenin özellikle olumsuz duyguların arttığı durumlarda daha sık tetiklendiğini ifade ediyor.
DUYGUSAL YEME VE PSİKOLOJİK DİNAMİKLER
Duygusal yemenin düşük benlik saygısı ve yetersizlik duygularıyla ilişkilendirildiğini belirten Taşkın, kişilerin yaşadığı olumsuzlukların yemek alışkanlıklarını etkilediğini ve bu durumun yeme bozukluklarına yol açabileceğini ifade ediyor.