‘Kıyamet Saati’ küresel krize yanıt olarak nükleer bilim adamlarının düzenlediği bir etkinlikle tanıtıldı. Bilim insanları, insanların karşılaştığı tehditleri vurgulamak ve neler olacağını anlatmak için “küresel felaket” tanımını kullandılar.
Bu ikonik saat, Ukrayna savaşının potansiyel nükleer geriliminin ve dünya çapında sıcaklıklar arttıkça kötüleşen iklim krizinin insanlık adına oluşturduğu tehlikeleri simgelemektedir. Bilim insanları, geçtiğimiz Salı gecesi durumu fark etti ve ayrıntıları paylaştı.
Bilim insanlarıyla güvenlik uzmanlarının belirlediği saat, geçen yılın aynısı ve 75 yıllık tarihte gece yarısına en çok yakın saat. Atom Bilim İnsanları Bülteni’nin başkanlık görevini yürüten Rachel Bronson, konuyla ilgili açıklamasında “Küresel felakete doğru eğilim endişe verici hızla devam ediyor” dedi. Bronson, Ukrayna savaşının nükleer tırmanma riskini artırdığını, İsrail-Filistin çatışmasının modern savaş dehşetini de ortaya çıkardığını söyledi. Raporda, nükleer silaha sahip devletlerin cephaneliklerinden vazgeçme yerine cephaneliklerini güncellerken, fosil yakıtların kullanımının devam etmesinin rekor sıcaklıklara, sellere ve milyarlarca cana mal olan yangınlara yol açtığı kaydedildi.
Rachel Bronson, konuşmasının devamında gelecek zamandaki salgınları önlemek için biyolojik araştırmaların yararlı olmasının yanı sıra tehlikeli olduğunu da aktardı.
Yapay zekadaki son gelişmeler, medeniyete hem fırsat hem de tehdit oluşturan teknolojilerin nasıl kontrol edileceğine dair yeni soruları gündeme getiriyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, saatlerin 2023’te gece yarısına 90 saniye olarak değiştirilmesinin ana nedeniydi. Riskin artmasına neden olarak Rusya hükümetinin nükleer savaş tehdidi ve uluslararası normların zayıflaması gösterilmektedir.
Raporda ayrıca İsrail’in Gazze’deki çatışmasının daha büyük bölgesel savaşa dönüştürülmesi riskinin bulunduğu da belirtilmekte.
Princeton Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Alex Glaser, Rusya’nın önemli anlaşmalardan çekildiğini hatırlatarak geleneksel nükleer silahların kontrolü durumunun sona erdiğini söyledi. Çin’in nükleer silah geliştirmesi ve ABD’deki bununla ilgili tartışmalar da heyecan yaratıyor.
Hindistan’ın Delhi Teknoloji Enstitüsü’nde görevli Prof. Ambuj Sagar, Dubai’de bir iklim konferansına katılşdı ve burada yaptığım konuşmasında temiz enerjiye yapılmış olan yatırımları olumlu adım şeklinde tanımladı, ancak bu çabaların daha hızlı ve daha derin yapılması gerektiğini söyledi.
“Kıyamet Saati” ilk kez 1947’de gece yarısına yedi dakika olarak ayarlandı. 1991’de Soğuk Savaş’ın sona ermesi ile birlikte gece yarısını 17 dakika geçe aşırı bir konuma taşındı. 1945 yılında Albert Einstein, J. Robert Oppenheimer ile Manhattan Projesi’nde yer alan diğer bilim insanlarınca kurulan Bulletin tarafından tanıtılan bu ikonik saat, küresel kırılganlığı simgemektedir.