Kars’ta hayvancılık ile uğraşanlar çoban bulamadığı için hayvanlarına kendileri bakmak zorunda kalıyorlar. Bu durum hayvancılıkla geçinen ailelerin iş yüklerini artırmakta ve hayvancılık bakımında verimliliğin düşmesi durumuna sebep olmaktadır.

“En büyük sorunumuz mezbaha ve çobandır”

Kars merkeze bağlı Gelirli köyünde çobanlık yapan Muhittin Abadan, konuyla ilgili açıklamasında “En büyük ihtiyacımız bir mezbaha ve bir çobandır. Mezbaha devlet tarafından işletiliyorsa, koyunum ve koçum varsa, onlara ihtiyacım olacak.Bir şeye ihtiyacım olduğunda arabaya 10 tane koyun koyup kestiriyorum ki ihtiyacımı karşılayayım. Çobanımın ihtiyacını karşılamak için üç koyun keseceğim. Onlar olmazsa mali sıkıntıya giriyoruz.” diye konuştu.

Küresel Piyasalarda Son Durum! Küresel Piyasalarda Son Durum!

Küçükbaş hayvancılığın kolay olduğunu söyleyen Abadan, “Küçükbaş hayvanlar beş ayda bir hasat veriyor ve üç ay boyunca yem yiyor. İnekler 7 ay yiyor, koyunlar 3 ay yiyor, maliyeti düşük, sadece personel konusunda sıkıntım var. Piyasayla da sıkıntı yaşıyoruz. Başka bir sorunumuz yok. Allah ülkemize zarar vermesin. Şükür, herşeyimiz var” dedi.

YILIK MAAŞ 40 BİN-50 BİN TL ARASINDA TEKLİF EDİLİYOR

Köylüler çobanların ücretlerini artırıyor ancak işi yapacak kalifiye eleman bulmakta hâlâ zorlanıyorlar. Çobanlar aylık ortalama 40-50 bin TL maaş alıyorlar ama bu maaş bile gençleri çobanlığa teşvik etmiyor.

Kars’ta küçükbaş hayvancılığın bölge ekonomisinin itici güçlerinden biri olduğu biliniyor. Fvakat, çoban bulma sorunu sektörün bekasını tehdit etmektedir.

Kaynak: CEMİLE KAYTAN