Diyetten anti-diyabetik besinler çıkarılmadığı takdirde kan şekerini kontrol altına almak zordur. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Doç. Dr. Nazlı Batar, kan şekerini yükselten besinler hakkında önemli bilgiler verirken doğru beslenmenin olası komplikasyonları önleyebileceğini ya da en aza indirebileceğini ifade etti.
DİYABET DÜŞMANI BESİNLER
Günlük beslenmenizden şekeri, balı, reçeli, pirinç pilavını, tatlıları ve şekerlemeleri çıkarın.
Tavada kızartma veya derin yağda kızartma gibi pişirme yöntemlerinin kullanıldığı yemekleri tüketmeyin.
Karbonhidratlı besinler: esmer şeker, bal, reçel, pekmez, marmelat, meyve suları, gazlı ve gazsız içecekler, çikolata, tatlılar, un ve undan yapılan ekmekler, yufka, makarna, erişte, pirinç, bulgur, kuru baklagiller, sebzeler, patates, sebze, meyve, yoğurt, süt…
Diyabetli kişiler nasıl beslenmelidir?
Doç. Dr. Nazlı Batar, diyabetik beslenme programı hazırlandığında dikkat edilmesi gereken durumları şu şekilde aktardı:
Öğünleri atlamayın. Güne kahvaltıyla başlamalı ve gün boyunca dengeli ve yeterli üç temel besin tüketmelisiniz.
Diyabetli kişilerin 2-3 saatte bir yemek yemesi gerekir.
Yemeklerden sonra kan şekeri seviyenizi kontrol altına almak için sağlıklı bir atıştırmalık yemelisiniz.
Günde 2-3 defa ana öğünler arasında ara öğün yemeyi unutmayın, ara öğünleri atlamayın. Ana öğünler ve ara öğünlerin atlanması kan şekeri seviyesinin dalgalanmasına neden olur.
Kan şekeri seviyesini yükselten karbonhidratlar (bal, tatlılar, şekerlemeler) ana öğünlerde ya da ara öğünlerde yer almamalıdır. Ana öğünlerde ise sağlıklı tabak modeline dikkat etmelisiniz.
Öğünler protein, sebze, kan şekerini yavaş yükselten karbonhidrat içerikli ürünler (tam tahıllı ekmek, bulgur), yoğurt ve çeşitlerini içerecek şekilde planlanmalı.
Çay, kahve gibi içeceklerinize şeker eklemeyin. Diyetinize şekerli gazlı içecekler dahil edilmemelidir.
Ana beslenmenize mevsim salatalarını eklemeli, pirinç pilavı yerine bulguru, sade erişte yerine tam tahıllı makarnaları tercih etmelisiniz. Bu, yemek sırasında kan şekeri seviyelerinin kontrol edilmesini kolaylaştırır.
Protein olarak ana diyetiniz haftada iki kez kırmızı et, haftada bir veya iki kez beyaz et, haftada iki kez balık ve haftada bir veya iki kez baklagillerden oluşmalıdır. Diyetinizi yoğurt ve cacık gibi kalsiyum içeren gıdalarla da güçlendirmelisiniz.
Meyveyi atıştırmalık olarak kullanırken, sağlıklı olduğu düşünüldüğü için miktarına dikkat edin. Çok miktarda meyve yemek kan şekeri seviyesini artırır.
Şeker hastalarının her gün en az 2-3 litre kadar su tüketmesi gerektiğini unutmayın