Halk arasında 9’uncu Yargı Paketi olarak bilinen bazı kanunlarda değişiklik yapan kanun, adalet alanında da çeşitli yenilikler getirmektedir.
“Sınav sistemindeki bazı değişiklikler”
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ile İdari Yargı Ön Sınavı sorularının sayısı 100’den 120’ye çıkacak. Yeni test alanları eklenebilir ancak testin yapılmasına ilişkin prosedürler Adalet Bakanlığı düzenlemeleri ile belirlenecektir. Bu süreçte ise, HSK, YÖK, ÖSYM, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Noterler Birliği gibi bazı kurumların da görüşleri dikkate alınmaktadır.
“Hakimler ve Savcılar Kanunu’nda yeni düzenleme”
Hakimler ve Savcılar Kanunu içeriğinde yapılan bazı değişiklikler adalet müfettişlerinin görev ve yetkilerini açıkça tanımlıyor. Bu kapsamda yargılama süreçlerinde denetim ve izleme faaliyetleri daha sistematik bir şekilde yürütülecektir.
“Soybağı davaları için yeni hüküm kararları”
Koca, anne ya da çocuk, babalık davası açılarak babalık karinesine itiraz edebilir. Davalar diğer hak sahiplerine karşı açılır ve belirli bir süre ile sınırlıdır. Anne doğum tarihi itibariyle 1 yıl içinde, çocuğun da ergin olduktan sonra en geç 1 yıl içerisinde dava açması gerekir.
9. Yargı paketi içeriği
Nüfus Kayıt Yönetmeliği uyarınca evlat edinilen çocukların isimleri ayrım yapılmayan küçüklerin kayıtlarına dahil edilmektedir. Talep edilmesi halinde bu hükmün diğer evlat edinenler hakkında da uygulanacağı belirtilmiştir.
“Hakaret suçları için yeni düzenlemeler”
Soruşturma ve kovuşturmanın rapora bağlı olduğu hakaret suçlarında raporlama süresi suçun işlendiği tarih itibariyle 2 yıldır. Sesli, yazılı ya da görüntülü mesaj yoluyla yapılan ihlaller tahkim kapsamı dışındadır ve ön ödeme kapsamı içine dahil edilecektir. Tahkim prosedürlerine ilişkin önemli değişiklikler de pakette yer alıyor. Tahkime gitme teklifi alan tarafın yedi gün içinde yanıt vermemesi, teklifin reddedilmiş olduğu anlamına gelecektir. Anlaşmaya varılması halinde, söz konusu zararın anlaşma sırasında tespit edilmemesi veya daha sonra meydana gelmemesi halinde, suça dayanılarak tazminat davası açılamaz.
“Tahkim ve Arabuluculuk Yönetmeliği”
Yeni düzenlemeler, arabulucu olmak isteyenlerin hukuk diplomasına sahip olmalarını zorunlu kılıyor. Hakemler Adalet Bakanlığınca oluşturulan listeden seçilir ve atanır.
Arabuluculuk sistemi içeriğinde de yenilik yapılarak, 20 yıl çalışmış ve arabuluculuk eğitimini tamamlamış herkesin yazılı sınava gerek kalmaksızın arabuluculuk siciline kaydolmasına olanak sağlanmıştır.
“Trafik kanunları ve yönetmelikleri”
Karayolu Trafik Kanunu’nda gerçekleştirilen değişiklikler, konsinye otoparklara park edilen ve altı ay içerisinde teslim alınmayan araçların satışına ilişkin yeni prosedürler oluşturdu. Araç satışlarından Satılamaz, Devredilemez, Haciz, İpotek vb. ibareler kaldırılacaktır. Kayıt belgeleri de bu değişiklikleri yansıtacak şekilde satış sonrasında değiştirilecektir.