BÖBREK HASTALARININ NELER TÜKETMESİ GERKİR:
Günümüzde böbrek hastalarının en çok yapmayı unuttuğu şey su içmektir. Sıcak havalarda suyu bol tüketselerde kışın insanlar genellikle su tüketmeyi ihmal ederler ve kendilerince bildikleri en büyük yanlış çay, kahve, meyve suyu ,maden suyu ve benzeri içecekleri su tüketiyorum mantığıyla yaklaşırlar lakin saf suyla diğer içecekler farklıdır. Saf su böbreğe iyi gelmektedir. Diğer içecekler saf suyun yerini asla tutmamaktadır. Eğer böbreklerinizle alakalı sıkıntılarınızda varsa olabildiğince az ilaç tüketmek gerekir çünkü böbreklerin ilacı özellikle antibiyotiği bir haftadan fazla eritmektedir. Ayrıca, kahveyi ve çayı ne kadar az tüketirsek o kadar iyidir. Bir bardak kola içildikten sonra 7 bardak su süzmesiyle eş değerde böbrekler yorulmaktadır. Böbrek hastalıkları altıya ayrılmaktadır ve ciddi hastalıklarada davetiye çıkarmaktadır.
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI NEDİR?
Çok sık görülen böbrek hastalığı kronik böbrek hastalığı veya kronik böbrek yetmezliğidir. Genellikle böbrek dokusunda uzun süreçte devam eden sağlık sorunlarına bağlı doku hasarıyla birlikte böbrek fonksiyonlarının duraksaması ve kalıcı olarak gerilemesi sebebiyle görülür. Toplumda fazlaca görülen nedenleri arasında hipertansiyon ve diyabet sayılabilmektedir.
Böbreklerin kan damarlarını süzerek idrar oluşturmasında önemli rol oynayan damar yapıları (glomerül) bu hastalıkların etkisiyle hasara uğrar ve fonksiyonlarını kaybeder. Sonuçta böbrek yeterli idrar üretmez ve vücuttan atılması gereken zararlı maddelerin kan düzeyleri artar.
AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİ NEDİR?
Böbrek dokusunda kısa süre içinde zarara neden olabilen kimyasallar, ilaçlar, bazı hastalıklar veya fiziksel travma gibi etkenler sebebiyle, böbrek fonksiyonlarının hızla gerilediği durumlarda akut böbrek yetmezliğinden bahsedilir. Böbrek hasarına yol açan nedenin giderilmesiyle akut böbrek yetmezliği düzelebilmektedir. Böbrek fonksiyonlarında kalıcı hasara neden olmasa da; tedavi edilmediği zaman kronik böbrek yetmezliğine dönüşebilmektedir. Burada asıl sorun, idrar üretiminden sorumlu glomerül ve idrar kanallarının zarara uğraması ve fonksiyonunu geçici olarak kaybetmesidir.
BÖBREK TAŞI NEDİR?
Böbreklerin idrar yollarıyla bağlantısını sağlayan pelvis bölgesi ile idrar yolları boyunca; idrar içeriğinde olan minerallerin çeşitli nedenlerle yoğunlaşarak dokular üzerine çökmesi ve taşlaşması sonucu böbrek taşları oluşabilmektedir. Böbrek taşı dokularda tıkanmaya davetiye çıkardığı gibi fiziksel olarak idrar yollarına zarar verebilmektedir. Tıkanmanın sonucuyla biriken idrar sıvısı zamanla enfekte olabilir ve ciddi idrar yolu enfeksiyonları doğurabilmektedir. Uzun zamanda tıkanmalarda biriken idrar böbrek dokusuna zarar vererek böbrek yetmezliğine yol açabilmektedir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI NEDEN MEYDANA GELİR?
İdrar yollarındaki dokuların bakteri, virüs veya mantar gibi etkenler tarafından enfekte olması ile idrar yolu enfeksiyonları meydana gelmektedir. İdrar yolu enfeksiyonları genellikle aşağıdan yukarıya bir yol göstermektedir. Bu nedenden sıklıkla mesane dokusunda iltihap izlenirken (sistit); tedavi edilmediği zaman enfeksiyon yukarıya doğru yayılıma devam edebilmektedir ve böbreklere ulaşabilmektedir. (pyelonefrit) Nadir görülen vücutta gelişen bazı enfeksiyonlar kan yoluyla doğrudan böbreklere de yerleşebilmektedir.
POLİKİSTİK BÖBREK HASTALIĞI NEDİR?
Genetik olarak böbrek gelişiminden zorunlu bazı genlerin mutasyona uğraması sonucunda; böbrekler kistik yapılarla bezeli şekilde gelişim gösterebilmektedirler. Böbrek dokusunda sayısız kist gelişimi ile sonuçlanan ve bazı böbrek fonksiyonlarında aksamaların izlendiği bu rahatsızlıklara polikistik böbrek hastalığı denilmektedir. Polikistik böbreklerde başta hipertansiyon olmak üzere, kanlı idrar ve böbre#odak #odakgazetesi #böbrek #kronik #akutböbrek #böbrektaşı #idraryolu #polikistikböbrek #glomerülonefrit #afyonkarahisargazetesik boyutlarının artması gibi farklı sorunlar oluşabilmektedir. Böbrek büyümesi belirtileri içinde karın ağrısı, karında şişlik, doluluk hissi, bulantı-kusma, ateş, terleme, idrar yaparken yanma gibi şikayetler yer bulmaktadır.
GLOMERÜLONEFRİT NEDİR?
Böbreklerin özelleşmiş kılcal damarları olan glomerüllerin çeşitli mekanizmalar sonucu iltihaplanması ile meydana gelen hastalıklara glomerülonefrit adı verilmektedir. Nefrotik ve nefritik sendromlar olarak da bilinen bu hastalık grubu, çeşitli oto-immün ve romatolojik hastalıkların ekseninde ortaya çıkarmaktadır. Hastalarda yaygın vücut ödemi, hipertansiyon, idrarla protein kaybı, kanlı idrar ve damar içi pıhtılaşma gibi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. < #odak #odakgazetesi #böbrek #kronik #akutböbrek #böbrektaşı #idraryolu #polikistikböbrek #glomerülonefrit #afyonkarahisargazetesi