Tayvanlı bilim insanları, hava kirliliğinin solunum yoluyla bağışıklık sistemini uyararak iltihaplanmayı artırabileceğini ve bunun sonucunda beyin sağlığını olumsuz etkileyerek yaşlanma sürecini hızlandırabileceğini ortaya koydu.
Tayvan’daki Ulusal Yang Ming Chiao Tung Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada, kırsal ve kentsel alanlarda yaşayan 60 yaş ve üzerindeki 412 sağlıklı bireyden elde edilen veriler incelendi. Araştırmacılar, hava kirliliğinin solunum yoluyla bağışıklık sistemini tetikleyip iltihaplanmaya yol açabileceğini, bu iltihaplanmaların ise beynin kan damarlarına zarar vererek beyin sağlığını etkileyebileceğini belirledi.
BEYİN SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN TEMİZ HAVA ŞART
Beyin yapısındaki değişiklikleri daha iyi anlayabilmek için bilişsel testler ve MR taramaları gerçekleştiren araştırmacılar, havadaki ince partikül (PM2.5) kirliliği ve azot dioksit (NO2) yoğunluğunun azalmasıyla birlikte kişilerin dikkat ve hafıza gibi beyin fonksiyonlarını yöneten bölgelerinde olumlu yapısal değişiklikler gözlemledi.
Araştırmacılardan Yi-Fang Chuang, hava kirliliğinin uzun zamandır bilişsel gerileme için ciddi bir risk faktörü olarak kabul edildiğini ancak beyin üzerindeki yapısal etkilerini inceleyen çalışmaların sınırlı olduğunu belirtti. Chuang, “Çalışmamız, yaşlı bireylerde dikkat ve beyaz madde bütünlüğü gibi beyin bölgelerinde yapılan iyileştirmelerin, daha iyi hava kalitesiyle sağlanabileceğini göstererek bu alandaki bilimsel boşluğu dolduruyor,” diyerek, daha temiz havanın yaşlılarda beyin sağlığı ve bilişsel işlev üzerinde faydalı etkiler yaratabileceğini vurguladı.
Araştırmanın bulguları, “Environment International” dergisinde yayımlandı.