2011 yılında ODTÜ mezunu bilgisayar mühendisi Ömer Orkun Düztaş ve elektrik-elektronik mühendisi Alparslan Işıklı tarafından kurulan Büyütech, 2013 yılında Türkiye'nin endüstriyel alanda ilk akıllı kamerasını üreterek önemli bir başarıya imza attı. Şirket, 2016 yılında savunma sanayisi ve son kullanıcı ürünleri için kamera geliştirme çalışmalarına başladı ve 2020 yılında stratejik bir karar alarak otomotiv sektörüne odaklandı.

İç içe geçmiş iki galaksi görüntülendi! İç içe geçmiş iki galaksi görüntülendi!

Araçların "Yerli gözü" dünyaya açılıyor

Ürün Gamı ve Üretim Hedefleri

Büyütech, geri görüş kamerası, çevre görüş sistemi, sürücü yorgunluk algılama kamerası, ön ve arka ADAS (Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri) kamerası gibi güncel ürünlerin yanı sıra, yan ayna kamerası, termal kamera ve Podar gibi geleceğe yönelik çözümler geliştiriyor. 2022 yılında Türkiye'nin önde gelen otomotiv firmalarından Farplas Otomotiv'den yatırım alan şirket, aynı yıl Türkiye'nin ilk otomotiv sınıfı kamera fabrikasını kurdu.

2023 yılına kadar 90 bin kamera üreten Büyütech, üretim merkezinin devreye alınmasıyla yıl bitmeden 200 bininci kameranın üretimini gerçekleştirdi ve kısa sürede toplamda 350 bin civarında kamera üretimine ulaştı.

Araçların "Yerli gözü" dünyaya açılıyor

Gelecek Hedefleri ve Yatırımlar

Büyütech, Türkiye'nin önde gelen otomotiv ve iş makinası markaları ile çalışarak bugüne kadar 60 milyon avroluk sözleşme imzaladı. Şirket, 2030 yılına kadar 350 milyon avro ciro hedefliyor. ODTÜ Teknokent ve Bilişim Vadisi'nde 80'den fazla personel ile çalışmalarını sürdüren Büyütech, 2021 yılında 2,5 milyon avroluk yatırımla 10 milyon avro değerine ulaştı. 2023'te 4 milyon 230 bin dolar yatırım alan şirket, bu kez 28 milyon 230 bin dolar değerine çıktı.

Küresel Açılım Planları

Halka arz hedefi öncesinde yatırım turuna hazırlanan Büyütech, gelişimini sürdürmek ve sermaye yapısını güçlendirmek için 10 milyon dolarlık fona ulaşmayı amaçlıyor. CEO Ömer Orkun Düztaş, sahip oldukları bilgi birikimi ve üretim altyapısıyla otomotiv sektörü için yüksek kaliteli kamera tabanlı çözümler geliştirdiklerini belirtti.

Araçların "Yerli gözü" dünyaya açılıyor

Düztaş, ürünlerinin otomotiv sektörünün önde gelen oyuncuları tarafından tercih edilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, yakın zamanda Avrupa ülkeleri ve ABD'ye açılmayı hedeflediklerini açıkladı. Araç kamerası alanında küresel bir oyuncu olmak için adımlar attıklarını vurgulayan Düztaş, yeni yatırım turunun bu hedeflere ulaşma konusunda kendilerine önemli imkanlar sunacağını belirtti.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ