Denizli’nin Kale ilçesinde yapılan altyapı çalışmaları sırasında bulunan lahit, ilk incelemelerin ardından, bu alanda korunması gereken önemli bir arkeolojik değer olduğu tespit edilerek, bölge için sit kararı alındı.

Kale ilçesinin Cevherpaşa Mahallesi’nde gerçekleştirilen altyapı çalışmaları sırasında rastlanan lahit, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından incelendi. Yapılan değerlendirmeler sonucu, bu alanın arkeolojik sit alanı potansiyeline sahip olduğu belirlenerek, bölge 2. ve 3. derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillendi.

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun uzmanları bu bölgenin, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çerçevesinde korunması gereken alanlar arasında olduğunu açıkladı. Bu doğrultuda, bölgenin sit alanı olarak tescillenmesi kararlaştırıldı.

77-1

LAHİT NEDİR?

Dünya Üzerindeki İlk Canlı Bakın Ne Çıktı! Dünya Üzerindeki İlk Canlı Bakın Ne Çıktı!

Lahit, özellikle Antik Çağ'da ölülerin muhafaza edildiği, genellikle taştan oyulmuş ve yer yüzeyine yerleştirilen, sandık şeklindeki mezar yapılarıdır. Günümüzde, bazı devlet adamlarının mezarlarında bu tür yapılar kullanılmaktadır.

Lahitler, çoğunlukla mermer veya bulundukları bölgedeki diğer taş türlerinden işlenerek inşa edilirdi. Antik Mısır’da, mumyaların yerleştirildiği lahitlerin üzerinde genellikle ölünün kabartma biçiminde heykelleri yer alırdı. Antik Yunan ise lahitlerde, dönemin tapınaklarıyla benzer tasarımlar kullanarak estetik süslemeler yapardı. Bu lahitler, tapınaklarda görülen alçak ve yüksek kabartmalar gibi çeşitli oyma teknikleriyle süslenirdi.

Kaynak: İHA