Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi ve Akademik Düşünce, Etik ve Medeniyet (Adem) Topluluğu, "Geçmişten Günümüze Kudüs" konulu bir söyleşi ve dinleti etkinliği düzenledi. Etkinlik, Atatürk Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi ve etkinliğe Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Koçak, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin ve diğer akademik personel ve öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Cüneyt Akın'ın yaptığı etkinlikte konuşmacı olarak İlahiyat Fakültesi Dekanı ve Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Güler yer aldı. Etkinlik, bir şiir dinletisiyle başladı ve Prof. Dr. Mustafa Güler Kudüs'ün tarihi hakkında bilgiler verdi.

Gençlik Ve Spor Bakanlığı yurt başvuru sonuçları açıklandı! Gençlik Ve Spor Bakanlığı yurt başvuru sonuçları açıklandı!

Prof. Dr. Mustafa Güler, Kudüs'ün tarihini Hz. İbrahim çağından başladığını belirtti. Kudüs'ün Hz. Süleyman döneminde bugünkü Mescid-i Aksa'nın inşa edildiği ilk anıtsal yapı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Mustafa Güler, Kudüs'ün Babilliler tarafından yerle bir edildiğini ve Yahudilerin Kudüs'ten sürüldüğünü ifade etti.

“KUDÜS BARIŞ YÜZYILLARI YAŞADI”

Kudüs'ün ikinci büyük yıkımının M.S. 70 yılında gerçekleştiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Güler, Roma Valisi Pilatus'un Kudüs'ü temellerine kadar yakıp yıktığını belirtti. Daha sonra Kudüs'ün Hristiyanlar için önemli bir şehir haline geldiğini ve Yahudilerin o dönemde Kudüs'e sokulmadığını söyledi. Prof. Dr. Mustafa Güler, Kudüs'ün Hz. Ömer'in 638 yılında fethedilmesiyle Yahudilerin gurbetinin sona erdiğini ve Kudüs'ün barış yüzyılları yaşadığını ifade etti.

Prof. Dr. Mustafa Güler, Kudüs'ün 1918 yılından itibaren meselelerinin başladığını belirtti. İngilizlerin Arabistan'a Büyük Arap Devleti kuracaklarını söylediği ancak sonra bütün Arap coğrafyasını işgal ettiklerini ve bugünkü Arap devletlerini kurduklarını belirtti. Prof. Dr. Mustafa Güler, Filistin'in ise iki devletli çözüm önerisiyle bir istisna olduğunu ifade etti.

Etkinlik, şiir dinletisi ve soru cevap bölümünün ardından Eğitim Bir-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Vehbi Gülseren tarafından Prof. Dr. Mustafa Güler'e plaket takdim edilerek sona erdi. \\T.Ö

Editör: Tuğba Özkan