Akciğerlerde tespit edilen nodüllerin büyük çoğunluğu iyi huylu kitlelerdir. Ancak, ileri yaş, aşırı sigara kullanımı, asbest gibi inhaler kanserojenlere maruziyet, amfizem veya fibrozis gibi akciğer hastalıkları, ailede akciğer kanseri öyküsü gibi faktörler akciğer kanseri riskini artırabilir. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, akciğer kanseri riskinin sigara kullanımı ile yakından ilişkili olduğunu belirtti.
COVID-19 Sonrası Akciğer Bulguları
Farklı araştırmalar, COVID-19 geçiren hastaların yaklaşık %32'sinde akciğerde nodül veya kitle tespit edildiğini gösteriyor. Ancak, bu bulguların COVID-19 ile ilişkili olup olmadığı net değil. Bu nedenle, COVID-19 geçirmiş bireylerde tespit edilen nodüllerin Fleischner Derneği kılavuzuna göre değerlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Nodül Tespiti ve Tedavi Yöntemleri
Akciğerinde nodül tespit eden hastaların bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurması önemlidir. Nodülün boyutu, sayısı, yapısı ve büyüme hızı, nodülün malignite olasılığını belirlemede önemli belirleyicilerdir. Tedavi kararları, hastanın durumuna göre ve uluslararası kılavuzlara uygun olarak göğüs hastalıkları hekimleri tarafından verilmelidir.
Nodül Cerrahisi ve Tanı Yöntemleri
Nodülün çıkarılması genellikle tanıda altın standart olarak kabul edilir. Bazı durumlarda tedavi edici de olabilir. Yüksek olasılıklı nodüllerde ve cerrahi dışı yöntemle tanı konulamayan hastalarda video aracılı torasik cerrahi (VATS) tercih edilir. İşlem sonrası hızlı patolojik değerlendirme, hastaların aynı seansta tanı ve cerrahi tedavi almasını sağlayabilir.
Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, nodül saptanan ve cerrahi önerilen hastaların multidisipliner toraks tümör kurullarında değerlendirilerek karar verilmesinin en etkili yaklaşım olduğunu belirtiyor.